Ruski zvaničnik: Nema potrebe zabraniti izvoz dizela

Rusija se suočila sa naglim smanjenjem kapaciteta za preradu nafte, uslijed tehničkih prekida i napada dronovima.

Dimni plin i para izlaze iz dimnjaka i rafinerije nafte u sibirskom gradu Omsk (REUTERS/ Alexey Malgavko)

Nema potrebe da Rusija zabrani izvoz dizela kako bi se uhvatila u koštac s rastućim cijenama i mogućim nestašicama goriva nakon što su napadi bespilotnih letjelica smanjili kapacitet rafinerije, rekao je u potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Aleksander Novak, prenosi agencija Reuters.

Obraćajući se novinarima, Novak je također rekao, ne navodeći pojedinosti, kako je projekt NVTK.MM Arctic LNG 2 pod vodstvom Novateka, koji je započeo probnu proizvodnju u decembru, i dalje u pregovorima o isporukama ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer zapadne sankcije ometaju dostupnost tankera za projekt.

Reuters navodi kako se Rusija suočila sa naglim smanjenjem kapaciteta za preradu nafte, uslijed tehničkih prekida i napada dronovima. Moskva je zabranila izvoz benzina na pola godine počev od 1. marta.

Zastoj u rafineriji Norsi

Rafinerijski kapaciteti koji su zatvoreni zbog napada bespilotnim letjelicama iznose 14% ukupnog ruskog kapaciteta za preradu nafte, prema izračunima Reutersa.

Novak je rekao da su ostale rafinerije nafte uspjele povećati proizvodnju, dok Vlada radi na pitanju isporuke goriva iz pogona usred željezničkih “uskih grla”.

“Naše kompanije već su povećale opterećenje raspoloživih kapaciteta. To je omogućilo veću opskrbu, uključujući… benzin i dizelsko gorivo”, naveo je on.

Govoreći o tehničkom zastoju u rafineriji Norsi, četvrtoj po veličini u Rusiji po proizvodnji, potpredsjednik Vlade je rekao da bi pokvarena turbina mogla ponovno proraditi za mjesec ili dva.

Izvor: Agencije