Špijunska afera: Putin želi ‘destabilizirati’ Njemačku

U petak je na društvenim mrežama iz Rusije emitirana audiosnimka konferencijskog sastanka visokih njemačkih oficira.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius vjeruje u njemačko jedinstvo (EPA-EFE/Anna Szilagyi)

Njemački ministar odbrane u nedjelju je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava “destabilizirati” Njemačku, nakon što je Rusija na društvenim mrežama emitirala povjerljivu razmjenu informacija među njemačkim oficirima o isporukama oružja Ukrajini, prenosi Hina.

“Radi se jednostavno o tome da se ova snimka koristi za destabilizaciju” i potkopavanje “jedinstva” Njemačke, rekao je Boris Pistorius novinarima u Berlinu.

“Očito je riječ o potkopavanju našeg jedinstva, o unutarnjem širenju političkih podjela i iskreno se nadam da Putin neće uspjeti i da ćemo ostati ujedinjeni”, dodao je.

Isporuka projektila Taurus

U petak je na društvenim mrežama iz Rusije emitirana audiosnimka konferencijskog sastanka visokih njemačkih oficira.

Učesnici razgovora posebno raspravljaju o hipotezi isporuke dugometnih projektila Taurus njemačke proizvodnje Kijevu, o tome šta bi trebalo napraviti da se ukrajinskim snagama omogući njihovo korištenje i kakav je njihov potencijalni učinak.

Njemačko ministarstvo odbrane u subotu je potvrdilo autentičnost snimke.

Sadržaj snimke vrlo je neugodan za Njemačku jer Berlin službeno odbija isporučiti projektile Taurus Kijevu, obrazlažući to rizikom od eskalacije rata.

Istodobno tokom razgovora oficiri otkrivaju pojedinosti o tome na koji način Velika Britanija i Francuska pomažu ukrajinskoj vojsci pri upotrebi raketa Scalp koje te dvije zemlje isporučuju Kijevu.

Izvor: Agencije