Zelenski za WP: Bez pomoći SAD-a, Ukrajina će se morati povući

Reuters podsjeća kako je vojna pomoć Sjedinjenih Američkih Država blokirana stranačkim sporenjima u američkom Kongresu.

Zelenski: Pokušavamo pronaći načine da ne dođe do tog povlačenja (Press služba ukrajinskog predsjednika via REUTERS)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je, u intervjuu objavljenom u petak, kako će se vojska njegove države, ukoliko ne dobije obećanu američku pomoć, morati povući “u malim koracima”, prenosi agencija Reuters.

Britanska agencija podsjeća kako je vojna pomoć Sjedinjenih Američkih Država blokirana stranačkim sporenjima u američkom Kongresu.

“Ukoliko nema američke podrške, to onda znači kako mi nemamo zračne odbrane, nemamo projektila za sisteme Patriot, nemamo blokatore za elektroničko ratovanje, niti 155-milimetarskih projektila za artiljeriju”, naveo je Zelenski u razgovoru za Washington Post.

“To znači kako ćemo se morati vratiti, povući, korak po korak, u malim koracima… Pokušavamo pronaći načine da ne dođe do tog povlačenja.”

Razgovor sa čelnikom Kongresa

Zelenski je u četvrtak rekao predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da je od ključne važnosti da Kongres brzo usvoji novi paket vojne pomoći Kijevu kako bi se održalo međunarodno jedinstvo u sukobu s Rusijom, objavio je Reuters tog dana.

Republikanski predsjednik Mike Johnson mjesecima je držao prijedlog zakona kojim bi se Ukrajini osiguralo 60 milijardi dolara vojne i finansijske pomoći.

“Brzo usvajanje američke pomoći Ukrajini u Kongresu je od ključne važnosti. Svjesni smo da postoje različita stajališta u Zastupničkom domu o tome kako postupiti, ali ključno je zadržati pitanje pomoći Ukrajini kao ujedinjujući faktor”, naveo je ukrajinski predsjednik na platformi X.

Izvor: Agencije