Zelenski poziva Kongres SAD-a da deblokira pomoć Ukrajini

Obavijestio sam Johnsona o situaciji na vojnom polju, posebno o dramatičnom porastu ruskog zračnog terora, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Ukrajinski predsjednički ured / Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski založio se pred predsjednikom Predstavničkog doma SAD-a Mikeom Johnsonom za “brzo usvajanje” ogromne “vitalne” vojne pomoći za svoju zemlju u kontekstu pojačanih ruskih napada.

Američka pomoć od 60 milijardi dolara je blokirana u Kongresu od prošle godine.

“Obavijestio sam Johnsona o situaciji na vojnom polju, posebno o dramatičnom porastu ruskog zračnog terora”, rekao je Zelenski nakon telefonskog razgovora s američkim visokim zvaničnikom, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Zelenski je rekao da je američka pomoć Ukrajini od vitalnog značaja.

Napad na ukrajinsku infrastrukturu

Johnson, koji određuje koji će zakoni biti stavljeni na glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, rekao je nedavno da ispituje načine pomoći Ukrajini, dok je Senat već ranije odobrio pomoć od 60 milijardi dolara.

Ruska vojska je 22. marta izvršila najveći zračni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka invazije na Ukrajinu, koja je počela prije dvije godine.

Zelenski je rekao da je Rusija prošle sedmice na teritoriju Ukrajine ispalila ukupno 190 projektila, poslala 140 dronova i bacila 700 navođenih zračnih bombi.

Pomoć u Kongresu blokiraju republikanci koji podržavaju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je u kampanji pred predsjedničke izbore zakazane u novembru u SAD-u.

Izvor: Agencije