Wall Street Journal: Netanyahuov cilj eliminacije Hamasa je nedostižan

Iako je Hamas bio izložen teškim udarima, čini se da se neće obeshrabriti da i dalje bude društveni i vojni pokret.

Netanyahua kritikuju i bivši pregovarači i sigurnosni zvaničnici u Izraelu jer je svom pregovaračkom timu dao ograničen mandat u posljednjoj rundi pregovora u Dohi (REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo)

The Wall Street Journal navodi da je nastavak rata u Pojasu Gaze doveo u opasnost politički položaj izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i učinio nedostižnim njegov cilj eliminacije Hamasa.

Nade u postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika s Hamasom su izblijedile nakon što je Netanyahu povukao pregovarački tim iz Katara ranije ove sedmice, a očekuje se da će pregovori biti prebačeni u Kairo sljedeće sedmice.

Netanyahu se suočava s podjelama unutar svoje vlade, a izraelsko javno mnijenje zabrinuto je zbog toga što se rat oduljio, a nijedan od dva prvobitna cilja nije postignut, ni uništavanje Hamasa ni oslobađanje zarobljenika.

Porodice izraelskih zarobljenika postale su glasnije u kritikama premijera. Ove sedmice su pozvale američkog predsjednika Joe Bidena da on lično utječe na Netanyahua da prihvati sporazum.

Američki list dodaje da je Netanyahuova popularnost opala, a ulice Izraela počele su da se pune demonstrantima protiv vlade, kako bi izvršili pritisak za oslobađanje zarobljenika i održavanje novih izbora.

Netanyahu se, također, suočava s prijetnjama unutar svoje vladajuće koalicije da će srušiti svoju vladu ako prihvati sporazum kojim će biti pušteni palestinski zatvorenici s doživotnim kaznama, što traži Hamas. Netanyahu se suočio i sa sukobom unutar Ratnog kabineta, za čije članove se smatra da čekaju priliku da ga svrgnu.

„Netanyahu pokušava biti čvrst u pregovorima, s jedne strane, i udovoljiti onima koji se suprotstavljaju njemu i njegovoj vladi, s druge strane“, rekao je Abraham Diskin, profesor na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Dodao je da bilo kakvim mogućim sporazumom Netanyahu rizikuje da ne postigne cilj rata o kojem se deklarisao više puta: potpunu pobjedu nad Hamasom, uključujući razbijanje vojne i političke moći ovog pokreta.

Izraelski i američki vojni i obavještajni zvaničnici kažu da taj cilj postaje sve nedostižniji, nastavio se rat ili ne. Dodaju da, iako je ovaj pokret bio izložen teškim udarima zbog izraelskog rata u Gazi, čini se da se Hamas neće obeshrabriti da i dalje bude društveni i vojni pokret.

Napad Potop al-Aksa koji je pokrenuo Hamas 7. oktobra doveo je do novih političkih rizika za Netanyahua, jer su ga neki Izraelci okrivili za to što nije spriječio napad.

Kritike za Netanyahua

Zvaničnici bliski Netanyahuu kažu da on želi postići sporazum, dok on, također, mora pregovarati o sporazumu kako bi održao svoju vladu na okupu i kako ne bi odbio od sebe konzervativnu podršku uoči izbora za koje je moguće da se održe u narednom periodu ove godine.

Bliski Netanyahuu, također, tvrde da američki pritisak na okončanje rata i postizanje sporazuma s Hamasom potkopavaju pregovaračku poziciju Izraela.

Netanyahua kritikuju i bivši pregovarači i sigurnosni zvaničnici u Izraelu jer je svom pregovaračkom timu dao ograničen mandat u posljednjoj rundi pregovora u Dohi. Zvaničnici bliski premijeru odbacuju kritike.

Jedan visoki izraelski zvaničnik koji je uključen u pregovore rekao je da tim ima moć da ozbiljno pregovara.

„Uopšte nema naznaka da je on spreman dati prednost zarobljenicima u odnosu na njegov nedostižni ratni cilj potpune pobjede“, rekao je Gershon Baskin, pregovarač o izraelskim zarobljenicima koji je posredovao u prethodnoj razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Netanyahu je kontroverzna ličnost u izraelskom društvu. Prije rata se suočio s velikim protestima protiv njegovih planova za smanjivanje autoriteta pravosuđa, a suočava se i sa suđenjem za korupciju koje je u toku, iako negira te optužbe.

Izvor: Al Jazeera