Uhapšeno 15 osoba u Tadžikistanu zbog priprema napada

Nije poznato da li je 15 privedenih u vezi sa osumnjičenima za napad u moskovskom Crocus City Hallu.

Prema zvaničnim podacima nadležnih ruskih službi, u napadu u Moskvi ubijene su 143, a povrijeđene su 382 osobe (REUTERS/ Evgenia Novozhenina)

Pripadnici Državnog komiteta za nacionalnu sigurnost Tadžikistana uhapsili su 15 osoba osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada tokom svečanih događaja u glavnom gradu te centralnoazijske države Dušanbeu i obližnjem Vahdatu, objavili su danas lokalni mediji, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS i Reuters.

U izvještajima se navodi kako nije poznato da li je 15 privedenih u vezi sa osumnjičenima za napad u moskovskom Crocus City Hallu, navodi ruska agencija.

“Istraga će pokazati da li su privedeni bili povezani sa osumnjičenima za napad u dvorani Crocus. Još nije poznato da li su svi bili dio iste ćelije i djelovali zajedno ili je svako od njih odvojeno planirao izvršiti napad u Rusiji i Tadžikistanu”, izjavio je neimenovani izvor iz tadžikistanskih sigurnosnih službi.

Veze sa ISIL-om

Pozivajući se na izvore u službama sigurnosti Tadžikistana, agencija Reuters je ranije prenijela da je prirtvoreno devet osoba koje su navodno povezane sa osumnjičenima za napad u moskovskoj dvorani Crocus i sa oružanom grupom Islamska država Horasan (ISIL-K ili IS-Kh), afganistanskom frakcijom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) koja je zabranjena u Rusiji.

Navečer 22. marta, naoružane osobe su upale i izvršile smrtonosni napad u koncertnoj dvorani Crocus u Podmoskovlju.

Prema zvaničnim podacima nadležnih ruskih službi, ubijene su 143, a povrijeđene su 382 osobe, od kojih je 205 ambulantno zbrinuto.

Izvor: Agencije