Tusk: Rat je realna prijetnja, a Evropa nije spremna

Evropa je ušla u predratnu eru i ukoliko Rusija porazi Ukrajinu niko u njoj neće se moći osjećati sigurno.

Donald Tusk je uputio direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane (EPA-EFE/Marcin Obara)

Rat je realna prijetnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane i upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini te upozorio da će naredne dvije godine rata biti odlučujuće.

Tusk je naveo da je Evropa ušla u “predratnu eru” i da se, ukoliko Rusija porazi Ukrajinu, niko u Evropi neće moći osjećati sigurno, prenio je Tanjug, pozivajući se na BBC.

Rekao je za evropske medije da je ruski predsjednik Vladimir Putin već okrivio Ukrajinu za teroristički napad na dvoranu Krokus u Moskvi 22. marta bez, kako je naveo, ikakvih dokaza i očigledno zbog svoje potrebe da opravda sve nasilnije napade na civilne ciljeve u Ukrajini.

Evropska vojna samodovoljnost

Poljski premijer podsjeća da je Rusija ranije ove sedmice prvi put tokom dana napala Kijev hipersoničnim raketama. Tusk je istakao da, bez obzira na to ko pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u u novembru, Washington želi da Evropa postane nezavisna u vojnom smislu.

Pohvalio je nekoliko evropskih lidera i istakao važnost sigurnosne saradnje između Poljske, Francuske i Njemačke, saveza poznatog kao Vajmarski trokut.

Poljska sada izdvaja četiri posto svog BDP-a za odbranu, dok bi članice NATO-a trebale izdvajati dva posto BDP-a.

Izvor: Agencije