Tadžikistan uhapsio devet osoba povezanih s napadom u Moskvi

Četvorica osumnjičenih napadača državljani su Tadžikistana.

Najmanje 143 osobe ubijene su u napadu na koncertnu dvoranu blizu Moskve (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Tadžikistan je uhapsio devet osoba osumnjičenih za povezanost s masovnom pucnjavom u ruskoj koncertnoj dvorani prošlog petka kao i s grupom koja je preuzela odgovornost za napad, rekao je Reutersu tadžikistanski sigurnosni izvor.

Četvorica osumnjičenih napadača koji stoje iza najsmrtonosnijeg napada u Rusiji u posljednjih 20 godina državljani su Tadžikistana.

Uhapšeni su s još sedmero osumnjičenih, a neki od njih, također, dolaze iz bivše sovjetske srednjoazijske države, prenijela je Hina.

Odbor za državnu sigurnost Tadžikistana priveo je devet osoba u ponedjeljak u gradu Vahdatu. Osumnjičeni se sada nalaze u glavnom gradu Dušanbeu, rekao je izvor, ali nije otkrio pojedinosti.

Najmanje 143 osobe ubijene su u napadu na koncertnu dvoranu blizu Moskve.

Tadžikistan, član sigurnosnog bloka predvođenog Rusijom i sjedište ruske vojne baze, okupio je porodice osumnjičenih napadača kako bi ih ruski istražitelji mogli ispitati u Dušanbeu, rekli su izvori Reutersu.

Ovisni o migrantskom radu u Rusiji

Nacija od deset miliona stanovnika na granici s Afganistanom uveliko ovisi o doznakama radnika migranata koji rade u Rusiji. Ekonomija te zemlje bila je razorena u građanskom ratu 1990-ih.

Grupa ISIL preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu, a američki dužnosnici rekli su da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da je napad izveo afganistanski ogranak mreže, Islamska država Horasan (ISIL-K).

Ruski istražitelji objavili su u četvrtak kako su pronašli dokaz da su napadači bili povezani s “ukrajinskim nacionalistima”, a SAD je odmah odbacio tu tvrdnju kao neutemeljenu propagandu.

Kijev je snažno demantirao bilo kakvu umiješanost u napad na koncertnu dvoranu.

Izvor: Agencije