Separatisti Katalonije, Baskije, Galicije i Baleara zajedno na evropskim izborima

Cilj stranaka je samoodređenje i uvođenje katalonskog, baskijskog i galicijskog jezika kao službenih jezika Evropske unije.

Predsjednik ERC-a Oriol Junqueras je bio osuđen na sudu u Madridu za organiziranje zabranjenog referenduma u Kataloniji 2017. godine (REUTERS/Jon Nazca)

Četiri lijeve stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, Baskije, Galicije i Balearskih otoka od Španije izaći će zajedno na izbore za Evropski parlament u okviru koalicije “Sada republike”, izvijestili su njihovi zvaničnici.

Katalonska republikanska ljevica (ERC), na vlasti u toj autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona ljudi, udružila se sa baskijskim EH Bilduom, galicijskim BNG-om i balearskim Ara Mesom.

Zajedno će nastupiti na izborima od 6. do 9. juna kako bi bili “glas nacija bez država” u Evropi, prenijela je Hina.

Predsjednik ERC-a Oriol Junqueras, koji je bio osuđen na sudu u Madridu za organiziranje zabranjenog referenduma u Kataloniji 2017. godine, pozvao je na priznavanje nacionalnih, jezičnih i društvenih posebnosti.

‘Iste vrijednosti i principi’

Cilj tih stranaka je samoodređenje i uvođenje katalonskog, baskijskog i galicijskog jezika kao službenih jezika Evropske unije uz aktuelna 24 službena jezika. Ta tri jezika su službena u Kataloniji, Baskiji i Galiciji zajedno sa španskim.

“Mi smo stranke različitih nacija, s različitim problemima i tradicijama, ali dijelimo iste vrijednosti i principe”, izjavio je Ruben Cela, dužnosnik Galicijskog nacionalističkog bloka (BNG).

Španija se sastoji od 17 autonomnih pokrajina.

Izvor: Agencije