Novi koraci SAD-a u sprečavanju protoka tehnologije u Rusiju

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, SAD i više od 30 drugih zemalja uveli su niz sankcija s ciljem slabljenja ratnih sposobnosti Kremlja.

Američke komponente i dalje se nalaze u ruskom oružju korištenom na ratištu u Ukrajini (REUTERS/Stringer/File Photo)

Sjedinjene Američke Države zatražile su od američkih kompanija da prestanu isporučivati ​​robu za više od 600 subjekata u inozemstvu, a zbog straha da bi njihovi proizvodi mogli biti preusmjereni Rusiji te upotrijebljeni u invaziji na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik.

Američko ministarstvo trgovine je posljednjih sedmica pisano upozorilo najmanje 20 kompanija, što je najnoviji pokušaj da se zaustavi ruski ratni napor u Ukrajini, rekao je dužnosnik tog ministarstva, prenosi Hina.

Te kompanije proizvode i prodaju komponente pronađene u projektilima i dronovima na ukrajinskoj teritoriji.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, SAD i više od 30 drugih zemalja uveli su niz sankcija s ciljem slabljenja ratnih sposobnosti Rusije, a u vidu prekida pristupa zapadnoj tehnologiji.

Sporne komponente

Ipak, američke komponente i dalje se nalaze u ruskom oružju ostavljenom na ratištu u Ukrajini, napominje Reuters.

“U posljednjih nekoliko sedmica poslali smo pisma na adrese više od 20 američkih kompanija, a svako je sadržavalo popis više od 600 stranih subjekata”, izjavio je pomoćnik državnog sekretara Matthew Axelrod na godišnjoj konferenciji o kontroli izvoza.

“U pismima smo zatražili da američke kompanije dobrovoljno prestanu isporučivati ​​robu tim stranama zbog visokog rizika njenog preusmjeravanja u Rusiju”, istaknuo je Axelrod.

Axelrod je rekao da su određeni američki dužnosnici, također, direktno kontaktirali čelnike u američkim kompanijama kako bi razgovarali o daljnjim koracima koji se mogu poduzeti kako bi se spriječilo da njihovi proizvodi završe u Rusiji.

Izvor: Agencije