Izraelski mediji: Vojska nema plan da okonča rat u Gazi, a sjeverni front stagnira

Izraelski Channel 12 upozorio je da su počele pripreme za izvođenje vojne operacije u Rafahu i da će ona biti pokrenuta ukoliko sporazum o razmjeni zarobljenika bude propao.

Izraelske trupe u Gazi (Izraelska vojska / Reuters)

Izraelski mediji su proteklih sati izvještavali o brojnim temama, kao što su izraelski zakon o regrutaciji, nepostojanje plana vojske da okonča rat u Gazi i mogućnosti pokretanja vojne operacije u Rafahu, južnom dijelu Pojasa Gaze.

Izraelski Channel 12 opisao je odluku Vrhovnog suda da od početka sljedećeg mjeseca prekine finansijsku podršku nekim vjerskim školama dramatičnom, jer ih pohađa veliki broj učenika koji su obavezani regrutacijom.

U tom kontekstu, bivša članica Knesseta Rachel Azaria rekla je da zajednica Hareda ne shvata da se stvarnost u Izraelu promijenila i da moraju prihvatiti regrutaciju u izraelsku vojsku.

Razvoj sjevera i juga

Vojni analitičar izraelskog Channela 13 Alon Ben David prokomentarisao je izjave komandanta Sjeverne komande armije general-majora Urija Gordina da Tel Aviv vodi rat skoro pola godine, opisavši ga ratom koji karakteriše ekstremna stagnacija.

“Uprkos taktičkim dostignućima o kojima govori general-major Gordin, nema strateških dostignuća u poređenju sa strateškim dostignućem Hezbollaha, a ono se manifestira kroz evakuaciju stanovništva sjevernog Izraela”, dodao je Ben David, kazavši da je cijena koju plaća libanska strana podnošljiva.

On je istakao da se vojska ne može fokusirati na sjever bez toga da ne okonča rat u Gazi, prije nego je dodao da “vojska nema plan kako da okonča rat u Pojasu Gaze bez zauzimanja Rafaha”.

Izraelski Channel 12 upozorio je da su počele pripreme za izvođenje vojne operacije u Rafahu i da će ona biti pokrenuta ukoliko sporazum o razmjeni zarobljenika bude propao.

Dodao je da je vojska zapravo počela da izolira Rafah i gađa tunele koji povezuju grad sa centrom Pojasa, pored aktiviranja zračnih napada na nastambe boraca otpora, sobe za vojne operacije i atentata unutar grada.

Huškanje na Al Jazeeru

Zauzvrat, kanal Kan 11 je istakao aktivnost dopisnika Al Jazeere Muhammada Khairija i njegov izvještaj o efektima bombardovanja naselja Kiryat Shmona u sjevernom Izraelu, što se dešavalo istovremeno s odobrenjem Odbora za vanjske poslove i sigurnost Knesseta koje se tiče Zakona o Al Jazeeri u drugom i trećem čitanju.

Kanal je objasnio da “Zakon o Al Jazeeri” ne zabranjuje emitovanje ako se vrši putem mobilnog telefona, jer ga zakon ne smatra uređajem za emitovanje, a ne uključuje ni emitovanje putem interneta, što je najčešći slučaj praćenja Al Jazeere u Izraelu, uz napomenu da se zakon ne odnosi  ​na Zapadnu obalu.

Kanal otkriva da mnogi članovi Knesseta u Likudu i vjerskih cionističkih partija kritiziraju novu formulaciju zakona, govoreći da je “beskorisna”.

Izvor: Al Jazeera