Istraga Al Jazeere otkriva rad Izraelskog inžinjerskog korpusa i kako mu se Al-Qassam suprotstavio

Al Jazeera je emitovala ekskluzivne snimke sa kamera izraelskih vojnika koji prikazuju miniranje domova palestinskih civila u Pojasu Gaze i njihovo eksplodiranje.

Posao Inžinjerskog korpusa u izraelskoj vojsci je potraga za tunelima i njihovo uništavanje, miniranje zgrada i njihovo rušenje, osim uništavanja infrastrukture vitalnih objekata u Gazi (Al Jazeera/Screenshot)

Al Jazeera je emitovala ekskluzivne snimke s kamera izraelskih vojnika koji prikazuju miniranje domova palestinskih civila u Pojasu Gaze i njihovo eksplodiranje, zatim razarajuće naprave Izraelskog inženjerskog korpusa te pumpanje eksplozivnih tekućina u tunele.

Ekskluzivne scene su, također, uključivale otkrivanje savremenih naprava koje koriste Brigade al-Qassam, vojno krilo Hamasa, kojima gađaju Izraelski inžinjerski korpus.

Osim toga, istraga Al Jazeere otkrila je da je Al-Qassam prvi put koristio jednu vrstu protupješadijskih naprava za suočavanje sa Izraelskim inžinjerskim korpusom tokom aktuelnog rata.

Al Jazeerina istraga, koju je pripremio novinar Suhaib al-Assa, prikazala je ekskluzivne slike i detalje o Izraelskom inžinjerskom korpusu i pripremu Brigada Al-Qassam za suočavanje s njim.

Izraelski inžinjerski korpus

Posao Inžinjerskog korpusa u izraelskoj vojsci je potraga za tunelima i njihovo uništavanje, miniranje zgrada i njihovo rušenje, osim uništavanja infrastrukture vitalnih objekata u Gazi. Korpus se može podijeliti na tri vrste shodno zadacima i metodama rada, i to: Korpus teškog inžinjeringa, Korpus oklopnog inžinjeringa i Inžinjerski korpus za specijalne zadatke.

Izraelska vojska svakom borbenom frontu dodjeljuje Korpus teškog inžinjeringa.

Inžinjerski korpus za specijalne zadatke Yhalom uključuje četiri aktivna bataljona. Bataljon Yael je fokusiran na operacije miniranja i postavljanja bombi. Bataljon Samour je formiran posebno za borbu protiv mreže tunela u Gazi 2013. godine. Njegov zadatak je otkrivanje otvora tunela. Posjeduje vozila specijalizirana za pumpanje tečnih eksploziva u tunele i njihovu detonaciju bez potrebe da borci ulaze unutra. Zadaci bataljona Bezek usmjereni su na suočavanje s tunelima i njihovo rušenje pomoću robota. I na kraju, zadatak četvrtog bataljona Yasaaf je otkrivanje i uništavanje neeksplozivnih naprava i suočavanje s minskim poljima.

Šta je otpor pripremio u Gazi?

S druge strane, Brigade Al-Qassam u suprotstavljanju Izraelskom inžinjerskom korpusu oslanjale su se na dvoje: pravljenje preciznih inžinjerskih zasjeda i provođenje smrtonosnih planova prevare i namamljivanja. Da bi to postigle, koristile su nekoliko eksplozivnih naprava.

Kružni udar groma je naprava koja eksplodira u obliku kruga prečnika 12 metara, a na udaljenost i do 140 metara raspršuju se dijelovi koji su smrtonosni za ljude.

Televizijska naprava – prema istraživanju Al Jazeere – eksplodira u pravougaonom obliku s poprečnim udarnim talasom dometa do 60 metara dužine i 60 metara širine i vrlo je slična vakuumskoj napravi.

Istraga Al Jazeere otkrila je novu protupješadijsku eksplozivnu napravu, koja eksplodira jedan metar ispod površine zemlje, čiji dijelovi se raspršuju kružno u svim smjerovima.

Shawaz je najpoznatija eksplozivna naprava Al-Qassama. Protupješadijska je, ali je njena eksplozivna moć omogućila je borcima da je koriste i u drugim operacijama protiv izraelskih vojnika.

Ostale vrste će biti otkrivene kasnije

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, vođa Al-Qassama rekao je da su tokom ovog rata Brigade koristile i druge vrste naprava koje će kasnije otkriti, napominjući da su borci koristili i druge metode za napad na Izraelski inžinjerski korpus, pomoću kojih su ubili desetke vojnika i uništili desetke vozila.

Al-Qassam je koristio svoje eksplozivne naprave na promišljene načine kako bi postigao najbolji mogući rezultat, kao što je namamio izraelske snage u prethodno minirane tunele, ili minirane otvore tunela, ili minirane zgrade, ili pratio i ciljao zgrade koje su oni minirali, sve do ciljanja vozila Inžinjerskog korpusa.

Izraelski inžinjerski korpus pretrpio je gubitak više od 60 oficira i vojnika u aktuelnom ratu u Gazi, ali nije uspio uništiti tunele za koje kaže da su zatvori za izraelske zarobljenike u Pojasu.

Izvor: Al Jazeera