Eksplozije u više ukrajinskih regija, Poljska digla avione

Operativna komanda Poljskih oružanih snaga saopćila je da su poljski i saveznički avioni aktivirani rano u petak nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.

Ruske snage su posljednjih sedmica izvele opsežne napade na Ukrajinu (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba povrijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.

“Neprijatelj je napao kritičnu infrastrukturu u regiji. Glavni cilj su naši ljudi i vitalna mjesta za stanovništvo”, napisao je na Telegramu guverner regije Dnjipropetrovsk Serhij Lisak, prenosi Hina.

Lisak nije detaljnije pojasnio o kakvom je napadu bila riječ, no komentatori na Telegramu su izvijestili o korištenim projektilima i eksplozijama u tom području.

Također, navodno je došlo i do prekida opskrbe strujom i vodom.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje s tog područja.

Opsežni napadi

O ruskim krstarećim raketama u ukrajinskom zračnom prostoru i eksplozijama u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti te gradu Dnjipru izvijestila je medijska kuća Suspilne, dodajući da nije poznato jesu li projektili pogodili neke mete.

Ruske snage su posljednjih sedmica izvele opsežne napade na objekte energetske infrastrukture, uključujući masovni napad 22. marta koji je Kijev opisao kao najveći takav napad otkako su moskovske snage izvršile invaziju u februaru 2022. godine, podsjeća Reuters.

Operativna komanda Poljskih oružanih snaga saopćila je da su poljski i saveznički avioni aktivirani rano u petak nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.

“Poljski i saveznički avioni lete u poljskom zračnom prostoru, što može rezultirati povećanim nivoom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje”, objavila je komanda na društvenoj platformi X.

Jugoistočni dio Poljske graniči s Ukrajinom, napominje Reuters.

Izvor: Agencije