Biden: SAD svakodnevno radi na oslobađanju novinara Gershkovicha

Evan je otišao u Rusiju da radi svoj posao kao reporter rizikujući svoju sigurnost kako bi osvijetlio istinu o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, rekao je američki predsjednik.

Gershkovich je uhapšen dok je bio na novinarskom zadatku u Jekaterinburgu na Uralu (Moscow City Court Press Service / AP)

Po isteku godinu dana od pritvaranja Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala u Rusiji, predsjednik SAD-a Joseph Biden rekao je da SAD svakodnevno radi na njegovom oslobađanju.

“Novinarstvo nije zločin, a Evan je otišao u Rusiju da radi svoj posao kao reporter rizikujući svoju sigurnost kako bi osvijetlio istinu o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”, rekao je Biden, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Gershkovich je uhapšen dok je bio na novinarskom zadatku u Jekaterinburgu na Uralu.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopćila je da je Gershkovich djelovao po naređenju vlade SAD-a i prikupljao državne tajne, ali nije pružio dokaze koji bi podržali negiranje ovih optužbi, iako zvanični Washington tvrdi da je novinar Wall Street Journala u Rusiji nezakonito pritvoren.

Gershkovichu peti put produžen pritvor

Wall Street Journal je objavio praznu naslovnu stranu svog današnjeg izdanja i naslov Njegova priča bi trebalo da bude ovdje.

Nedavno sudsko saslušanje ponudilo je malo novih informacija o Gershkovichevom slučaju, ali po peti put mu je produžen pritvor, ovog puta do sljedećeg ročišta, a najmanje do 30. juna.

“Nastavit ćemo da radimo svaki dan da osiguramo njegovo oslobađanje. Nastavit ćemo da osuđujemo užasne pokušaje Rusije da iskoristi Amerikance kao monetu za pregovaranje. Nastavit ćemo da se borimo protiv svih onih koji žele da napadnu slobodnu štampu ili novinare, stubove slobodnog društva”, rekao je Biden.

Biden je rekao da SAD radi na oslobađanju svih Amerikanaca koji su držani kao taoci ili nezakonito pritvoreni u inozemstvu.

Izvor: Agencije