Ben Ami: Netanyahuova politika isključuje Izrael iz zapadnog saveza

U intervjuu za španski list El Pais posljednji izraelski ministar vanjskih poslova u vladi koju je vodila Laburistička stranka rekao je da je Bidenu dosta Netanyahua.

Biden tješi Netanyahua po dolasku u Izrael nakon Hamasovog napada 7. oktobra 2023. (Al Jazeera)

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova Shlomo Ben Ami rekao je da su Sjedinjene Američke Države željele ‘zavrnuti ruku’ Izraelu, suzdržavši se od ulaganja veta na nacrt rezolucije koja poziva na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze prošle sedmice te kako je premijer Benjamin Netanyahu sada uvjeren da ga predsjednik SAD-a Joe Biden želi svrgnuti.

U intervjuu za španski list El Pais, posljednji izraelski ministar vanjskih poslova u vladi koju je vodila Laburistička stranka, rekao je da je Bidenu dosta Netanyahua i da je suzdržavanje od korištenja veta u Vijeću sigurnosti “dio strategije odozdo prema gore kako bi se poslali signali Izraelu da se stvari mogu promijeniti”. Odluka američke administracije da se suzdrži od glasanja o rezoluciji bila je težak udarac za Netanyahua, ističe Ben Ami, i to je mnogo važnije od drugih sličnih koraka posljednjih godina.

Prema mišljenju Ben Amija, promjena američkog stava pojavila se, naprimjer, u Bidenovom komentaru koji je procurio u medije da je Netanyahu postao teret. Ipak, odustajanje od veta ne vidi kao promjenu američke strategije na Bliskom Istoku, već kao pokušaj ‘zavrtanja ruke’ Izraelu, zbog čega je Netanyahu bio uvjeren da ga Biden želi ukloniti s vlasti.

Rat i izbori

Iako je Washington pazio da ne glasa za rezoluciju UN-a (koja nije bila obavezujuća), to je bio jasan znak da je spreman ići dalje u vršenju pritiska, pogotovo ako Netanyahu ostane na vlasti i nastavi stvarati neugodnosti za Bidena, smatra Ben Ami. Naglasio je da je blizak odnos između dvije strane uvijek imao jasnu granicu: da se ne dovode u pitanje američki geopolitički interesi ili ciljevi predsjednika na dužnosti.

Objasnio je da Biden ne može početi izbornu sezonu opterećen teretom neuspjeha svoje strategije na Bliskom Istoku, a da ne spominjemo njegovu potrebu da sačuva ugled pred svjetskim čelnicima.

Ben Ami, koji je bio jedan od arhitekata izraelsko-arapskih mirovnih procesa u proteklih nekoliko decenija, dodao je da Izrael živi u stanju izolacije, što je opisao kao “opasnost za zapadne ciljeve u trenutnom hladnom ratu SAD-a s Kinom i Rusijom”.

Prema riječima bivšeg ministra, Biden je imao stratešku viziju za Bliski Istok, koja se temeljila na postizanju čvrstog savezništva sa Izraelom i arapskim zemljama protiv Irana. Hamas je ostvario veliki uspjeh jer je uspio uvesti Netanyahua u rat bez jasnih političkih ciljeva, što je uklonilo Izrael iz zapadnog saveza koji je uspostavljen posljednjih godina, a koji podržava Ukrajinu protiv Rusije i Kine.

Javno mnijenje

Ben Ami se osvrnuo na, kako je to nazvao, vrlo iznenadnu eksploziju protiv Izraela u svijetu, kakva se nikada prije nije dogodila. Smatra da to predstavlja veliku pobjedu za Hamas. Ono što Izrael sprečava da se suprotstavi toj eksploziji je Netanyahuova ekstremistička vlada, dodao je.

Također je upozorio Izrael da ne bude slijep i da ne ignorira ogromne “otuđene struje”  koje se pojavljuju u SAD-u, bilo u Demokratskoj stranci ili među mladima. Smatra da je Netanyahu odgovoran za porast popularnosti ekstremnijih trendova u američkom društvu, poput evangelista ili “trumpizma”.

Bivši izraelski ministar je skrenuo pažnju na još jednu štetu koju je prouzrokovao izraelski premijer, a to je raskol u redovima američkih Jevreja. Rekao je da su Netanyahu i njegova ekstremistička vlada uspjeli podijeliti američku jevrejsku zajednicu koja se nikad ranije nije pokolebala u svojoj podršci Izraelu, do te mjere da se sada među njima pojavljuje nova struja koja poziva na usvajanje nove ideologije koja će stati u kraj ovisnosti o Izraelu.

Izvor: Agencije