Znamenitosti Jerusalema: Četvrt Al-Sharaf u kojoj se više ne čuje ezan

Od okupacije Istočnog Jerusalema 1967. godine, četvrt Al-Sharaf je bila podvrgnuta uništavanju, judaizaciji i izraelizaciji.

U četvrti Al-Sharaf je živjelo više od 3.000 Palestinaca koji su raseljeni nakon što je uništena (Al Jazeera)

Okupirani Jerusalem – Četvrt Al-Sharaf u gradu Jerusalemu pored džamije Al-Aqsa ima istu historiju i sudbinu kao i Marokanska četvrt.

Nalazi se na jugozapadnom uglu džamije Al-Aqsa, zapadno od raseljene Marokanske četvrti, a ime je dobila po jednom od njenih uglednih ljudi koji se zvao Sharafuddin bin Musa, prema riječima Arafata Amra, Al Jazeerinog gosta istraživača historije Jerusalema.

Od okupacije Istočnog Jerusalema 1967. godine, četvrt Al-Sharaf je bila podvrgnuta uništavanju, judaizaciji i izraelizaciji. Njene džamije su zatvorene, ezan zabranjen, zgrade uništene, a osnovane židovske sinagoge i stambeni objekti.

Projekti naseljavanja i judaizacije

U ovoj četvrti je živjelo više od 3.000 Palestinaca koji su raseljeni nakon što je uništena. Odmah su počeli projekti za naseljavanje i judaizaciju na ruševinama arapskih i islamskih znamenitosti ove četvrti.

Prema riječima Amra, među najistkanutijim modernim građevinama su Sinagoga na ruševinama i sinagoga Dragulj Izraela, dok je ezan zabranjen u tri džamije, od kojih je najstarija džamija Abdullah bin Omar, izgrađena 70. godine po hidžri.

Spomenuo je iskopavanja koja se odnedavno odvijaju u ovoj četvrti te da će biti srušeni historijski objekti koji su trebali biti zaštićeni prema međunarodnim zakonima.

Izvor: Al Jazeera