Washington: Imamo alternative za vojnu operaciju u Rafahu, a pregovori nisu gotovi

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je kako ministarstvo ne smatra da su pregovori između Izraela i Hamasa o zarobljenicima gotovi.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da bi ograničena vojna operacija u Rafahu mogla uništiti vođe Hamasa (REUTERS/Mohammed Salem)

Američki State Department saopćio je kako Washington i dalje vjeruje da se pregovori između Izraela i Hamasa mogu nastaviti, skrećući pažnju da postoje alternative za vojnu operaciju, kojima bi se mogle eliminirati preostale vođe pokreta.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je kako ministarstvo ne smatra da su pregovori između Izraela i Hamasa o zarobljenicima gotovi.

Istakao je da pregovori o humanitarnom primirju u Gazi nisu okončani i da nisu u ćorsokaku.

Dodao je kako Washington vjeruje da postoji mogućnost nastavka pregovora o oslobađanju zarobljenika koje drži Hamas.

Odgovarajući na pitanje novinara vjeruju li Sjedinjene Američke Države (SAD) da bi ograničena vojna operacija u Rafahu mogla uništiti preostale vođe Hamasa, Miller je rekao: “Da”.

Američki State Department je saopćio da namjerava podijeliti s izraelskim zvaničnicima ideje o alternativama za uništavanje preostalih Hamasovih jedinica bez pokretanja kopnene invazije na to područje, kako je navedeno.

Nastavljeni indirektni pregovori

Izraelski javni emiter saopćio je u srijedu da se nastavljaju indirektni pregovori između Izraela i pokreta Hamas o postizanju sporazuma o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre, te kako je glavno pitanje o kojem postoji neslaganje povratak raseljenih u sjeverni Pojas Gaze.

Katar je u utorak pojasnio da indirektni pregovori između palestinskog pokreta Hamas i Izraela još traju na nivou tehničkih timova, dodajući da ne postoji utvrđeni vremenski okvir za pregovore.

Hamas je u ponedjeljak prebacio odgovornost na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog neuspjeha pregovora, ističući da je obavijestio posrednike o tome da se i dalje drži prijedloga koji je predstavio 14. marta.

Taj prijedlog sadrži četiri glavne tačke: sveobuhvatni prekid vatre, povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih i stvarnu razmjenu zarobljenika.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat protiv Gaze, koji je za sobom ostavio desetke hiljada ubijenih i ranjenih civila, uglavnom žena i djece. Rat je doveo i do ogromnog razaranja i gladi koja odnosi živote djece i staraca, prema podacima palestinskih institucija i Ujedinjenih naroda.

Izrael nastavlja ovaj rat iako je Vijeće sigurnosti UN-a prošlog ponedjeljka izdalo rezoluciju o trenutnom prekidu vatre tokom mjeseca ramazana te uprkos tome što mu se prvi put sudi pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbama za genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije