Vijeće sigurnosti opet odbilo prijedlog Rusije za raspravu o NATO bombardovanju SRJ

Ovo je drugi takav pokušaj Rusije koja u ime Srbije pokušava staviti ovu temu na dnevni red Vijeća sigurnosti.

Francuska se ponovo usprotivila prijedlogu Rusije da se raspravlja povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije (Andrew Kelly / Reuters)

Rusija je danas ponovo pokušala na dnevni red sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija staviti obilježavanje 25 godina od NATO bombardovanja Srbije, no njen prijedlog nije usvojen, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Ovo je drugi takav pokušaj Rusije koja u ime Srbije pokušava staviti ovu temu na dnevni red Vijeća sigurnosti.

Odluka da se ta tema nađe u agendi sjednice odbačena je nakon glasanja, sa devet uzdržanih glasova. Za održavanje sjednice bilo je šest članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Francuska se ponovo usprotivila prijedlogu Rusije da se raspravlja povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije.

“Moja delegacija misli da nije neophodno ponoviti što sam rekao u ponedjeljak. Mi razmatramo međunarodne sigurnosne situacije, nije ovo forum na kojem trebamo razgovarati o historijskim slučajevima iz prošlog stoljeća. Mi se bavimo trenutnim krizama. Mi ne trebamo mijenajti historičare i pravnike. Pozivam i druge da ne podrže Dnevni red”, rekao je predstavnik Francuske u UN-u Nicolas de Rivière.

“Francuska, Britanija i SAD kažu da se nismo konsultovali s drugima iz Vijeća. Jučer smo imali konslutacije, a šefovi misija se nisu pojavili (vrlo mali broj)”, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Dmitrij Poljanski .

‘Proceduralno glasanje’

Istakao je da je “tema agresije na suverenu zemlju neugodna za zapadne zemlje”.

“Situacija na Kosovu se pogoršava zato što Zapad daje Albancima otvorene karte”, rekao je.

“Rusi nas optužuju za proceduralno žongliranje… Rusi su sami pozvali na proceduralno glasanje. Ovo je tantrum od strane Rusa. Ako nastave zvati na glasanje na svakom sastanku onda ćemo i mi to raditi”, poručio je zamjenik stalnog predstavnika SAD-a u UN-u Robert  Wood.

NATO je započeo bombardovanje Savezne republike Jugoslavije 24. marta 1999. godine zbog progona albanskog stanovništva koji su vršile srpske snage bezbjednosti.

Zahtjev Rusije da Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o NATO bombardovanju već je odbijen na sjednici održanoj 25. marta, jer na proceduralnom glasanju Rusi nisu dobili podršku ostalih članica Vijeća.

Za tadašnji predloženi dnevni red su glasale tri članice Vijeća sigurnosti – Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 bilo suzdržano. Za usvajanje je potrebno devet glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije