Rusija zračnim bombama gađala Harkov prvi put od 2022. godine

Harkov i okolno područje često su napadani projektilima i bespilotnim letjelicama tokom više od dvije godine rata, ali upotreba navođenih bombi velikog kalibra neuobičajena je za grad.

Spasilačke službe i policija na mjestu ubistva dječaka u Harkovu (EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

Gradonačelnik ukrajinskog Harkova Ihor Terehov objavio je informacije o još jednom noćnom napadu Rusa na taj grad, prenosi Hina.

U napadu je uništen jedan restoran i razbijeni su prozori na obližnjoj zgradi, dok je 12-godišnji dječak ubijen kada su ruske snage granatirale grad Borova, jugoistočno od Harkova, javio je Reuters.

Terehov je, pišući na Telegramu, naveo da u prvom napadu nije bilo povrijeđenih.

Sergej Bolvinov, šef istražnog policijskog odjela u Harkovu, rekao je na Telegramu da su tokom napad u srijedu korištene zračne bombe, prvi put od 2022. godine.

Regionalni guverner Oleh Siniehubov također je potvrdio korištenje zračnih bombi.

Policija je ogradila peterokatnu stambenu zgradu koja je pogođena, prozori su joj razbijeni, a balkoni teško oštećeni.

“Neki ljudi nisu imali sreće. Jedna je osoba poginula, drugi imaju rane od gelera”, rekla je Katerina Velničuk, koja je bila sa svojim dečkom u zgradi u mjestu Borova, kada je pogođena.

Na mjestu događaja, muškarac sa zavijenom glavom pretraživao je ruševine oštećenog stana u potrazi za dvije mačke, koje je na kraju pronašao žive, navodi Reuters uz dodatak da je kraj ulaza u zgradu ležalo  mrtvo tijelo pokriveno jaknom.

Harkov i okolno područje često su napadani projektilima i bespilotnim letjelicama tokom više od dvije godine rata, ali upotreba navođenih bombi velikog kalibra neuobičajena je za grad.

“Ruski teror nad gradom postaje sve gnusniji”, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na X-u i pozvao ukrajinske saveznike da njegovu zemlju snabdiju sa više protuzračne odbrane i borbenih aviona.

Zelenski traži sisteme Patriot

“Ne postoji racionalno objašnjenje zašto Patrioti (projektili), kojih ima u izobilju diljem svijeta, još uvijek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova i zajednica koje napadaju ruski teroristi”, napisao  je Zelenski.

Kako javlja Beta, pozivajući se na AFP, ukrajinske snage oborile su tokom noći 26 od 28 ruskih borbenih dronova ispaljenih na istok i jug zemlje,  javio je visoki vojni zvaničnik. 

“Neprijatelj je tokom noći lansirao 28 dronova tipa Shaheed iz ruskog regiona Kursk i rta Čauda na Krimskom poluotoku”, saopćio je jutros komandant ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk preko Telegrama.

Dodao je da je 26 dronova uništeno u južnom regionu Odesa, istočnom Harkovu i Dnjepopetrovsku i u južnom Zaporožju. Nije ništa rekao o žrtvama i šteti.

Rusi su tokom noći ispalili na Ukrajinu i tri krstareće rakete, jednu protivradarsku i raketu zemlja zrak S-300, dodao je Oleščuk ne navodeći detalje.

Izvor: Agencije