The New York Times: Novi video potkopava narativ o seksualnom zlostavljanju u Potopu Al-Aksa

Medicinar, kojeg je kontaktirao The New York Times, odbio je reći ostaje li i dalje pri svojoj tvrdnji, rekavši da napade želi ostaviti iza sebe.

Izraelski vojnici u Pojasu Gaze (IDF/Handout via REUTERS)

The New York Times izvještava o novom videosnimku koji potkopava svjedočenje izraelskog vojnog medicinara koji je tvrdio da su dvije ubijene tinejdžerke u operaciji Poplava Al-Aksa, koju je predvodio Hamas 7. oktobra, prije toga bile seksualno zlostavljane.

Neimenovani medicinar iz jedinice izraelskih komandosa, među desetinama intervjuisanih ljudi u članku The New York Timesa 28. decembra, govorio je o navodnom seksualnom nasilju i rekao da je našao tijela dvije djelomično odjevene tinejdžerke u jednoj kući, u naselju Be'eri, na kojima su se primjećivali tragovi seksualnog nasilja, kako su za list prenijeli Adam Rasgon i Natan Odenheimer.

Associated Press, CNN i The Washington Post objavili su slične izvještaje vojnog medicinara koji je, pod uvjetom anonimnosti, govorio o seksualnom nasilju 7. oktobra.

Očevici demantuju svjedočenje bolničara

Međutim, prvi snimci koje je napravio izraelski vojnik koji je bio u Be'eriju 7. oktobra, koje su vidjeli istaknuti članovi lokalne zajednice u februaru, a New York Times ovog mjeseca, prikazuje tijela tri potpuno odjevene ženske žrtve bez znakova seksualnog nasilja na njima, u kući za koju mnogi stanovnici naselja vjeruju da je napadnuta.

Iako je nejasno je li medicinar mislio na istu scenu, mještani su rekli da dvije tinejdžerke nisu ubijene ni u jednoj drugoj kući u Be'eriju, a na osnovu snimka su zaključili da djevojčice nisu seksualno zlostavljane. Nili Bar Sinai, stanovnica naselja, koja je istraživala navode o seksualnom napadu u kući, rekla je: “Ta priča je neistinita”.

Medicinar odbija potvrditi svoju priču

Medicinar, kojeg je kontaktirao The New York Times, odbio je reći ostaje li i dalje pri svojoj tvrdnji, rekavši da napade želi ostaviti iza sebe.

Kasnije je glasnogovornik Izraelske vojske rekao da je medicinar ostao pri svom svjedočenju, ali je, možda, pogriješio ime mjesta gdje je vidio tinejdžerke. Glasnogovornik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su napadi 7. oktobra još predmet istrage policije i da je medicinar radio u nekoliko sela tog vikenda te, možda, vidio dvije tinejdžerke u nekom drugom naselju. Glasnogovornik nije precizirao koje bi to naselje moglo biti.

Izvještaj medicinara zauzimao je istaknuto mjesto u međunarodnim izvještajima o seksualnom nasilju 7. oktobra, a The New York Times je objavio da je Be'eri bila jedna od najmanje sedam lokacija na kojima se činilo da su izraelske žene i djevojke bile seksualno zlostavljane ili masakrirane, prema izvještaju lista.

Izvor: Agencije