SAD uveo sankcije firmama i pojedincima iz Kine, Rusije i UAE-a

Firme su povezane s oružanim snagama Sjeverne Koreje.

Američke sankcije uvedene su pojedincima i firmama zbog davanja sredstava za program naoružanja Sjeverne Koreje (Kevin Lamarque/Reuters)

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćilo je da je u saradnji sa Južnom Korejom uvelo sankcije za osam pojedinaca i dvije firme iz Rusije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zbog davanja sredstava za program naoružanja Sjeverne Koreje.

Firme “Alis LLC” iz Vladivostoka i “Pioneer Bencont Star Real Estate” iz UAE su, prema izvještaju Ministarstva, podređene kompaniji “Chinyong Information Technology Cooperation Co” koja je povezana sa oružanim snagama Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ta kompanija, koja je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od maja 2023. godine, koristi mrežu kompanija i predstavnika da upravlja delegiranjem sjevernokorejskih radnika iz informaciono-tehnološkog sektora zaposlenih u Rusiji i Laosu.

SAD kažnjava ruske firme koje zaobilaze sankcije

Ministarstvo finansija SAD-a kaznit će, također, i ruske finansijske i tehnološke kompanije, kao i pojedince, zbog transakcija u vezi s virtualnom imovinom, koje, kako su ranije naveli, imaju za cilj da zaobiđu američke sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) odredila je 13 subjekata i dva pojedinca u posljednjoj rundi sankcija usmjerenih na financijsku infrastrukturu Rusije.

Agencija navodi da na taj način Washington želi blokirati Moskvu da ne koristi međunarodni financijski sistem za ostvarivanje ratnih ciljeva u Ukrajini, podsjeća Tanjug.

Pet subjekata s liste su u vlasništvu ili pod kontrolom osoba koje su već pod sankcijama američke Kancelarije za kontrolu strane imovine.

Izvor: Agencije