Propao i treći pokušaj sastavljanja vlade u Bugarskoj, na vidiku prijevremeni izbori

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine dva politička tabora koja su izbila na vrh, GERB i PP, sklopila su dogovor o podjeli vlasti, prema kojem je dužnost premijera rotirajuća.

Ministrica vanjskih poslova Marija Gabriel iz GERB-a kaže da nije došlo do sporazuma o formiranju nove vlade (EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Bugarska populistička stranka “Postoji takav narod” (ITN) odbila je u četvrtak pokušati oformiti novu nacionalnu vladu, utirući put predsjedniku Rumenu Radevu da pozove na prijevremene izbore, prenosi Hina.

Odluka ITN-a uslijedila je nakon što su stranka desnog centra GERB i njezin bivši koalicijski partner, centristička stranka “Nastavljamo promjene” (PP), potvrdili da ne mogu sastaviti novu vladu.

“Izbori su najviši oblik demokratije, zadržat ćemo ovaj fascikl još nekoliko sekundi i vratiti vam ga prazan, s neispunjenim mandatom”, rekao je Ivajlo Valčev, zamjenik šefa kluba zastupnika ITN-a u parlamentu, predsjedniku Radevu.

Radev je naveo da će se sada dati u potragu za vršiteljem dužnosti premijera kako bi oformio kabinet čija će zadaća biti sazivanje prijevremenih izbora.

Ranije je ministrica vanjskih poslova Marija Gabriel iz GERB-a rekla da nije došlo do sporazuma o formiranju nove vlade s PP-om, u vezi s dogovorom o podjeli vlasti prema kojem je dužnost premijera rotirajuća.

Propali pregovori

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine dva politička tabora koja su izbila na vrh, GERB i PP, sklopila su dogovor o podjeli vlasti, prema kojem je dužnost premijera rotirajuća.

Gabriel je prvo pristala formirati novu vladu nakon ostavke premijera Nikolaja Denkova (PP) 5. marta kako bi narednih devet mjeseci vladu, u skladu s dogovorom, vodio GERB, ali su pregovori propali  zbog zahtjeva PP-a za mjesto ministra unutarnjih poslova.

U aprilu prošle godine GERB je osvojio 69 od 240 mjesta u parlamentu, a blok predvođen PP-om 64.

Prema bugarskom ustavu, parlament se ne treba raspustiti prije prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije