Preminuo bivši senator Lieberman, veliki borac za BiH

Demokratski senator iz Connecticuta bio je jedan od vodećih glasova u Kongresu za ukidanja embarga na uvoz oružja za BiH.

Bivši američki senator Lieberman na protestu kod sjedišta UN-a tokom posjete iranskog predsjednika Ebrahima Raisija New Yorku 19. septembra 2023. (REUTERS/Yana Paskova)

Bivši američki senator i potpredsjednički kandidat Demokratske stranke Joseph Joe Lieberman preminuo je u 82. godini uslijed komplikacija nakon pada, saopćila je njegova porodica u srijedu, prenosi agencija Reuters.

Reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić navodi kako je Lieberman bio “bivši dugogodišnji demokratski senator koji se snažno zalagao za neovisnost i teriotorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, te da je bio “jedan od vodećih glasova u Kongresu za ukidanja embarga na uvoz oružja za BiH”.

U saopćenju koje prenosi Reuters navodi kako su “njegova voljena žena Hadassah i članovi njegove porodice bili su s njim kada je preminuo”.

“Ljubav senatora Liebermana prema Bogu, njegovoj porodici i Americi trajala je kroz njegov život služenja javnom interesu”, dodaje se.

Lieberman je bio kandidat Demokratske stranke za potpredsjednika na izborima 2000. godine, na kojima je pobijedio republikanac George W. Bush.

Liebermanov sprovod zakazan je za petak u njegovom rodnom gradu Stamfordu, američka savezna država Connecticut.

Podrška BiH tokom rata

Lieberman je bio ko-sponzor niza zakonodavnih nastojanja Boba Dolea (R-Kansas) usmjerenih na ukidanje embarga Bosni i Hercegovini tokom rata u ovoj balkanskoj državi 1990-ih, podsjetio je autor Hamza Karčić u autorskom tekstu “Kako su američki jevrejski parlamentarci podržavali bosanske muslimane” za Jerusalem Post 2019. godine.

Dole se nametnuo kao čovjek koji se strastveno i dosljedno zalagao za BiH, dok je Liebermanova podrška njegovim naporima dodala je i težinu i osjećaj dvostranačja u Senatu SAD-a.

Jedan od tih poteza od njih bio je Doleov Zakon o samoodbrani Bosne i Hercegovine iz 1995. godine koji je predstavljen početkom 1995. i podržan od strane Liebermana. Prijedlog zakona, također poznat kao Dole-Liebermanov zakon, usvojen je sa 69 glasova prema 29 i imao je dvostranačku podršku 21 demokrata i 48 republikanaca.

“Nakon rata, podrška američko-jevrejskih zakonodavaca bila je značajna u obilježavanju genocida počinjenog nad Bošnjacima. Na 10. godišnjicu masakra u Srebrenici 2005. godine, oba doma Kongresa usvojila su rezolucije kojima se obilježava sjećanje na zločine”, piše Karčić.

Izvor: Al Jazeera i agencije