Porodice zarobljenih izraelskih vojnika: Sigurnosne službe i država su nas zastrašile

Sigurnosne službe i država su nas zastrašile, nijedan ministar nije uspostavio komunikaciju sa nama, šutili smo od početka rata na zahtjev sigurnosnih službi, rekle su porodice zarobljenih vojnika.

Ovo je prvi put da će se porodice zarobljenih vojnika sastati sa Netanyahuom (Al Jazeera)

Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da će se porodice vojnika zarobljenih u Pojasu Gaze danas prvi put sastati sa premijerom Benjaminom Netanyahuom. Prema navodima korporacije, porodice će “tražiti od Netanyahua odgovore na pitanja o njegovim planovima za povratak njihove djece”.

Prije sastanka, čiju lokaciju i datum Izraelska radiodifuzna korporacija nije navela, izraelski mediji prenijeli su riječi porodica zarobljenih vojnika: “Sigurnosne službe i država su nas zastrašile, nijedan ministar nije uspostavio komunikaciju sa nama, šutili smo od početka rata na zahtjev sigurnosnih službi.”

List The Jerusalem Post prenio je izjavu porodica vojnika u kojoj su rekle: “Naša djeca su napuštena, drže se kod Hamasa poput leševa.”

Anat Agrinst, majka vojnika Matana zarobljenog u Gazi, rekla je za Radiodifuznu korporaciju: “Na zahtjev države i sigurnosnih snaga, šutjeli smo do danas. Bojali smo se. Shvatamo da se dani šutnje povećavaju dok se smanjuje broj naše djece koja će se živa vratiti svojim kućama.”

“Na današnjem sastanku ćemo tražiti da se javno iznese kolika je cijena napuštanja naše djece i koja je nepovratna situacija sa kojom država neće moći nositi”, dodala je Agrinst, nastavljajući da “dogovori poput ‘mi radimo sve’ više nisu zadovoljavajući.”

Porodice izraelskih vojnika zarobljenih u Gazi demonstrirale su prvi put od početka rata u Pojasu Gaze zbog zabrane koja im je nametnuta sigurnosnim i vojnim mjerama.

Frustracija Netanyahuom

Učesnici demonstracija organizovanih ispred Centralnog odjela za regrutaciju u Tel HaShomeru, istočno od Tel Aviva, Netanyahuu pripisuju potpunu odgovornost za povratak njihovih porodica. Netanyahu je bio primoran objaviti da namjerava da se sastane sa njihovom delegacijom kasnije danas.

Ranije su se porodice izraelskih zarobljenika nekoliko puta okupljale ispred Netanyahuove kuće i na glavnim ulicama Tel Aviva, tražeći da se završi sklapanje sporazuma o razmjeni zarobljenika, nakon što su optužile izraelskog premijera da je zanemario pitanje zarobljenika i produžio rat kako bi zaštitio svoju političku budućnost.

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je u subotu da je oko 600 članova porodica 81 izraelskog zarobljenika u Pojasu Gaze poslali pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu, u kojem su izrazili svoju frustraciju Netanyahuom, za kojeg su rekli da ne čini dovoljno da oslobodi njihove porodice.

Porodice zarobljenika pozvale su Bidena i njegovu administraciju da “intervenišu kako bi im pomogli i usmjerili Netanyahua ka djelovanju u ‘ispravnom smjeru’ koji će u konačnici dovesti do povratka njihovih porodica svojim kućama”.

Ni Izrael ni Islamski pokret otpora Hamas nisu objavili tačan broj izraelskih vojnika zarobljenih u Gazi, dok Izrael u svojim zatvorima drži više od 9 hiljada Palestinaca. Procjenjuje se da je u Gazi oko 134 izraelskih zarobljenika, a Hamas je objavio da ih je 70 ubijeno u nasumičnim izraelskim napadima tokom agresije na Pojas.

Izvor: Al Jazeera i agencije