Irska će se umiješati u tužbu protiv Izraela pred ICJ-em

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin rekao je da događaji u Gazi predstavljaju ‘očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava u masovnim razmjerima’.

Uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde, Izrael je nastavio rušiti Gazu i ubijati civile (EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

Irska je rekla da će se umiješati u tužbu Južne Afrike za genocid protiv Izraela, što je dosad najjači signal zabrinutosti Dablina zbog rata u Gazi.

Najavljujući taj potez, ministar vanjskih poslova Micheal Martin rekao je u srijedu da, iako je na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da odluči je li počinjen genocid, on želi jasno reći da Hamasov napad 7. oktobra i trenutni događaji u Gazi predstavljaju “očito kršenje međunarodnog humanitarnog prava u masovnim razmjerima”.

“Uzimanje talaca. Namjerno uskraćivanje humanitarne pomoći civilima. Gađanje civila i civilne infrastrukture. Neselektivna upotreba eksplozivnog oružja u naseljenim područjima. Korištenje civilnih objekata u vojne svrhe. Kolektivno kažnjavanje cijele populacije”, rekao je Martin u izjavi.

“Spisak se nastavlja. Mora prestati. Stav međunarodne zajednice je jasan. Što je previše, previše je.”

Martin je, također, rekao da situacija “ne može biti gora”.

“Polovica stanovništva Gaze suočava se s neizbježnom glađu, a 100 posto stanovništva suočava se s akutnim nedostatkom hrane. Kao što je generalni sekretar UN-a rekao dok je pregledavao duge redove blokiranih kamiona s humanitarnom pomoći koji su čekali na ulazak u Gazu tokom njegove posjete Rafahu za vikend, ‘Vrijeme je da se Gaza uistinu preplavi pomoći koja spašava živote…”, dodao je.

U januaru je ICJ, također poznat kao Svjetski sud, naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca nakon što je Južna Afrika optužila Izrael za genocid u Gazi.

Ali su izraelsko bombardiranje i blokada nastavljeni.

“Izraelska vlada izgladnjuje 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, stavljajući ih u još veću opasnost nego prije obavezujućeg naloga Svjetskog suda”, rekao je 26. februara Omar Shakir, direktor za Izrael i Palestinu pri Human Rights Watchu.

Izgladnjivanje i ubijanje civila

Izrael je kritiziran zbog napada na civile, a više od 80 posto ubijenih su žene i djeca. Najmanje 32.490 Palestinaca je ubijeno otkako je Izrael pokrenuo svoj napad 7. oktobra nakon prethodnog napada Hamasa na Izrael, u kojem je ubijeno više od 1.000 ljudi, a deseci su zarobljeni.

Ove sedmice Vijeće sigurnosti UN-a konačno je donijelo rezoluciju kojom se poziva na trenutni prekid vatre, kao i oslobađanje zarobljenika koje Hamas još drži.

Izrael i njegovi zapadni saveznici rekli su da je optužba za genocid nad Palestincima neutemeljena. ICJ-u bi mogle trebati godine da donese konačnu presudu.

Martin nije rekao kakav bi oblik mogla imati irska intervencija niti koje argumente planiraju iznijeti, ali je dodao da se zemlja odlučila na taj korak nakon pravne i političke analize i konsultacija s nekoliko partnera, uključujući Južnu Afriku.

Martinov odjel rekao je da takve intervencije trećih strana ne zauzimaju određenu stranu u sporu, ali bi intervencija bila prilika za Irsku da iznese svoje tumačenje jedne ili više odredbi Konvencije o genocidu.

Izrael je izjavio da je proveo razne mjere kako bi spriječio civilne žrtve.

Odbacivši optužbu Južnoafričke Republike za genocid u januaru, premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegova zemlja pokazala “moral” bez premca u ratu u Gazi.

“Ne, Južnoafrička Republiko, nismo mi ti koji smo došli počiniti genocid, to je Hamas”, rekao je Netanyahu. “Ubili bi nas sve da mogu.”

“Nasuprot tome, izraelska vojska djeluje moralno koliko god je to moguće”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije