Indonezija seli glavni grad, Jakarta ostaje ekonomski centar

Indonezija planira preseliti svoj glavni grad iz pretrpane Jakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vrijedan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu.

Jakarta će ostati glavni grad Indoenzije do kraja godine (REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana)

Indonezijski parlament u četvrtak je odredio da dosadašnja metropola Jakarta ostaje ekonomski centar zemlje kao dio plana da se glavni grad preseli na otok Borneo, piše Reuters, prenosi Hina.

Indonezija planira preseliti svoj glavni grad iz pretrpane Jakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vrijedan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu.

Grad je vodeći projekt odlazećeg predsjednika Joka Widoda, koji je obećao bolju raspodjelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na otoku Javi.

Vijeće “aglomeracije” bit će osnovano kako bi se uskladili razvojni planovi između Jakarte i njezinih satelitskih gradova, prema novom zakonu od 18. marta.

Dalji razvoj Jakarte

Ministar unutarnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Jakartu, ipak, trebalo i dalje razvijati kako bi se natjecala s drugim “gradovima svjetske klase” nakon što se sjedište Vlade preseli u Nusantaru.

“Nakon što više ne bude glavni grad, Jakarta i dalje mora imati pečat posebnog grada kako bi mogla ubrzati ekonomski rast i povećati doprinos BDP-u zemlje”, rekao je.

Prema aktuelnim pravilima, Jakarta će ostati glavni grad Indonezije sve dok predsjednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati ceremoniju Dana nezavisnosti 17. augusta u Nusantari, a preseljenje hiljada državnih službenika planirano je do kraja ove godine.

Izvor: Agencije