Brazil i Francuska porinuli još jednu podmornicu ‘u vrijeme ratova i kriza’

Sporazum dvije zemlje trebao bi omogućiti Brazilu da projektuje i izgradi svoju prvu podmornicu za nuklearni napad.

Program pod nazivom Prosub posvećen je zaštiti 8.500 kilometara obale latinoameričkog giganta (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov domaćin, predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva proslavili su strateško partnerstvo dvije zemlje porinućem francusko-brazilske podmornice u luci kod Rio de Janeira.

Macron se sastao s Lulom u modernom brodogradilištu Itaguai na porinuću treće u nizu od četiri podmornice po francuskom projektu s konvencionalnim pogonom.

Dvojica šefova država su istakla značaj ovog partnerstva u svijetu iskušenom ratovima i krizama.

“To će našim dvjema važnim zemljama, svakoj na svom kontinentu, omogućiti da se pripreme kako bismo se suočili sa ovom nedaćom, bez brige o bilo kakvom ratu, jer smo mi branioci mira u svakom trenutku naše historije”, rekao je Lula, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Razvoj brazilskih podmorničkih sposobnosti

Prizivajući se – uprkos neslaganjima, posebno u vezi s Ukrajinom – na “istu viziju svijeta” Pariza i Brazilije, Macron je potvrdio riječi Lule. Sporazum koji obuhvata podmornice su 2008. godine uz veliku pompu sklopili tadašnji francuski predsjednik Nicholas Sarkozy i Lula koji je i tada bio na vlasti.

Osim prodaje 50 helikoptera, ugovor od 6,7 milijardi eura uključuje razvoj brazilskih podmorničkih sposobnosti i industrije potrebne za to.

Za taj program pod nazivom “Prosub”, posvećen zaštiti 8.500 kilometara obale latinoameričkog giganta, brazilska mornarica je izabrala da radi s francuskom firmom za pomorsku odbranu “Naval Group”.

Osim toga, sporazum bi trebao omogućiti Brazilu da projektuje i izgradi svoju prvu podmornicu za nuklearni napad, ali on kasni.

Izvor: Agencije