Bijela kuća: Rusiju smo pismeno upozorili prije napada u Moskvi

SAD je pokušao spriječiti ovaj napad i Kremlj to zna, rekao je savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

U prošlosedmičnom napadu u Moskvi smrtno su stradale 143 osobe (Maxim Shemetov / Reuters) (Reuters)

Bijela kuća je objavila da je Rusiji poslala pisanu notu upozorenja na “terorističku prijetnju” u vezi sa napadom na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odgovarao je na pitanja novinara u vezi s prošlosedmičnim napadom u Moskvi, u kojem su smrtno stradale 143 osobe, prenosi Anadolija.

Kirby je istakao da je ISIL jedini odgovoran za teroristički napad u Moskvi te rekao:

“SAD je pokušao spriječiti ovaj napad i Kremlj to zna. Prije napada 22. marta, američka administracija je ruskim dužnosnicima jasno dala do znanja o terorističkoj prijetnji na masovna događanja i koncerte u Moskvi i pružila detaljne informacije.”

Kirby je rekao da je SAD 7. marta u 11:15 sati po moskovskom vremenu poslao “pismeno sigurnosno upozorenje u vezi s dotičnom terorističkom prijetnjom”, u skladu s procedurama koje su ranije koristili.

Više od 140 ubijenih u napadu

Naglasivši da su dan kasnije izdali upozorenje za javnu sigurnost američkim državljanima koji žive u regiji, Kirby je naveo da su slične procjene “terorističke prijetnje” ranije prenijeli ruskim dužnosnicima.

Naoružane osobe su 22. marta navečer izvele napad na koncertnu dvoranu “Crocus City Hall” u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama vidi se kako su napadači nasumično pucali u dvorani iz automatskog oružja.

Broj ljudi koji su izgubili živote u napadu posljednji je put ažuriran na 143.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je uhapšeno 11 osoba, uključujući i četvoro napadača.

Izvor: Agencije