Bernie Sanders: Izrael se pretvara u ‘religijsku fundamentalističku državu’

Američki senator Bernie Sander je ranije izjavio da su Sjedinjene Američke Države saučesnik u noćnoj mori koju proživljava palestinski narod.

Sanders je više puta pozivao Bidenovu administraciju da preispita svoju podršku Izraelu u svjetlu onoga što njegove snage čine u Pojasu Gaze (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki senator Bernie Sanders izjavio je u srijedu da se Izrael trenutno smatra desničarskom državom koja se sve više pretvara u vjersku fundamentalističku državu.

Sanders je istakao, u intervjuu putem društvenih mreža, da su Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) i američki predsjednik Joe Biden razlog zašto premalo demokrata javno poziva na uslovljavanje pomoći Izraelu.

‘Saučesnik u noćnoj mori’

Nezavisni američki senator iz Vermonta kritizirao je u više navrata neograničenu američku podršku Izraelu u ratu koji vodi protiv Gaze, pozivajući da se zaustavi isporuka novca i oružja Tel Avivu ako ne zaustavi humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze.

Sanders je također ranije pozivao Bidenovu administraciju da izrazi svoje protivljenje ponašanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Američki senator je u januaru izjavio da su Sjedinjene Američke Države saučesnik u noćnoj mori koju proživljava palestinski narod.

Izvor: Agencije