Zakon o vojnoj službi izaziva podjele unutar Izraela

Premijer Benjamin Netanyahu predlaže da se godišnje regrutira 2500 ultraortodoksnih Jevreja, dok se oni odbijaju priključiti ratu.

Okupljeni demonstranti doveli su sa sobom magarce, te poručili da više neće biti 'teretne životinje' za vladu (REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelski Kanal 13 izvještava da su deseci rezervnih komandanata izraelske vojske obavijestili premijera Benjamina Netanyahua da trenutni nacrt zakona o vojnom roku nanosi ozbiljnu štetu sigurnosti države, dok je sastanak vlade, na kojem se trebalo raspravljati o planiranom zakonu odgođen za kasnije.

List Yedioth Ahronoth navodi da je Netanyahu na sastanku s pravnim savjetnikom vlade predložio da se godišnje regrutira 2500 ultraortodoksnih Jevreja (Hareda). List Haaretz otkriva da je sjednica vlade posvećena raspravi o zakonu o vojnoj službi odgođena i da nije preciziran novi datum njenog održavanja, imajući u vidu da se Haredi (religiozni Jevreji) protive regrutaciji.

U objavi na platformi X, vođa izraelske opozicije Yair Lapid napao je premijera Netanyahua i zakon o vojnoj službi u njegovoj sadašnjoj formi, pozivajući članove stranke Likud da se usprotive predloženom zakonu, koji je opisao kao ”zakon o izbjegavanju vojne službe”.

Lapid je optužio Netanyahuovu vladu da je uvukla Izrael u, kako je rekao, ekonomsku i socijalnu katastrofu.

Uporedo s tim, list Maariv citirao je bivšeg načelnika izraelskog Generalštaba Moshea Ya'alona koji je rekao da Izrael proživljava najopasniju krizu od svog osnivanja, dok je general u rezervnim snagama Yitzhak Brick rekao da Izrael nije spreman za rat na nekoliko frontova.

Hitna potreba za regrutacijom

Vojni dopisnik web-stranice Walla otkriva da su komandanti izraelske vojske objasnili ministru odbrane Yoavu Gallantu da vojsci treba najmanje 20.000 vojnika.

Prema izjavama izraelskih vojnih dužnosnika, vojska ima potrebu za većim brojem vojnika u kontekstu sve učestalijih prijetnji, što je utvrđeno na temelju obavještajnih procjena o mogućnosti eskalacije na sjevernom frontu.

Komandanti izraelske vojske istaknuli su kako je potrebno uvesti izmjene kada je riječ o regrutiranju većeg broja ultraortodoksnih Jevreja, u smislu da se prilagodi testiranje za njihovo priključenje vojsci, uspostave nova pravila za obuku i prilagode pravila vojne službe za Harede.

S druge strane, izraelski javni emiter KAN saopćio je da je ministar odbrane Yoav Gallant naložio službenicima u svom uredu da ne sarađuju s Uredom izraelskog premijera u vezi sa zakonom o vojnoj službi, koji se odnosi na Haredi Jevreje.

U saopćenju se dodaje i to da se Netanyahu sastaje s ministrom pravosuđa i pravnim savjetnikom vlade kako bi postigli dogovor o ovom zakonu.

Deseci pripadnika takozvanog pokreta “Braća po oružju”, koji se protive vladavini izraelskog premijera, protestovali su u utorak u blizini zgrade Knesseta u okupiranom Jerusalemu, sa zahtjevom da se donese zakon koji bi obavezao ultraortodoksne Jevreje da služe u vojsci.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Vojna služba je obaveza svima”. Okupljeni demonstranti doveli su sa sobom i magarce, te poručili da više neće biti ”teretne životinje” za vladu.

Izvor: Al Jazeera i agencije