Američki ronioci izvadili snimač podataka sa broda u Baltimoreu

Dužnosnici Američke obalne straže te policija Marylanda kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito mala zbog niske temperature vode.

Pogled iz zraka na teretni brod Dali koji se zabio u most Francis Scott Key, uzrokujući njegovo rušenje u Baltimoreu [Handout/Nacionalna garda Marylanda putem Reutersa]

Glasnogovornica policije države Maryland Elena Russo rekla je u tekstualnoj poruci da su “napori na oporavku u toku”, jer su se ronioci vratili na mjesto nakon što su se teški uvjeti tokom noći poboljšali.

Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja preuzeo je od ronilaca snimač podataka crne kutije koji je bio na tom brodu i pregledaju ga kako bi potvrdili izvještaje da je brod ostao bez struje i šta je uzrokovalo da se brod zabije u most.

Oni će pokušati doći do podataka šta se tačno dogodilo i dovelo do nesreće.

Potraga nastavljena

Spasioci pokušavaju pronaći šest osoba koje se vode kao nestale i za koje se pretpostavlja da su mrtve.

Šest osoba je nestalo te se smatraju poginulima nakon urušavanja mosta Francisa Scotta Keya u Baltimoru, u koji je udario kontejnerski brod u utorak.

Dužnosnici Američke obalne straže te policija kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito mala zbog niske temperature vode te vremena koje je prošlo od nesreće.

Spasilačko osoblje okuplja se na obali rijeke Patapsco [Jim Lo Scalzo/EPA]

“Ne vjerujemo da ćemo pronaći bilo koju od tih osoba živu”, rekao je predstavnik Obalne straže Shannon Gilreath na brifingu.

Spasioci su u utorak iz vode izvukli žive još dvojicu radnika, a jedan od njih je hospitaliziran.

Među šestero za koje se pretpostavlja da su poginuli su radnici iz Meksika, Gvatemale i El Salvadora, objavio je Meksički konzulat u Washingtonu.

Težina broda dovela do ‘katastrofe’

Ministar saobraćaja Pete Buttigieg rekao je za Good Morning America da su težina broda i teret koji je prevozio uzrokovali “katastrofalni rezultat”.

“Radimo kako bismo osigurali da naša infrastruktura u budućnosti bude bolje pripremljena za bilo koju vrstu prijetnje”, rekao je Buttigieg.

“Ono što smo jučer vidjeli bilo je jednostavno nezamislivo u smislu proporcija tog broda.”

Spriječena veća katastrofa

Dužnosnici su rekli da je svih osam bilo dio tima koji je popravljao rupe na asfaltu mosta Key Bridge kada se kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura, koji je krenuo iz Baltimora prema Šri Lanki, zabio u potporni stup mosta oko 01:30 ujutro po lokalnom vremenu.

Brod od 289 metara objavio je vijest je o gubitku pogona neposredno prije sudara i bacio je sidro kako bi usporio plovilo, dajući nadležnim službama vremena da zaustave saobraćaj na mostu prije pada.

Taj je potez vjerovatno spriječio veći broj smrtnih slučajeva, rekle su vlasti.

Guverner Marylanda Wes Moore rekao je na brifingu za novinare u utorak da na mostu nije bilo strukturnih problema.

Vlasti su isključile mogućnost da se radilo o terorističkom djelu.

Pilot broda Dali pokušao usporiti

Clay Diamond, izvršni direktor Američkog udruženja pilota, rekao je za Associated Press da je bio u kontaktu s dužnosnicima iz Udruženja pilota Marylanda koji su mu rekli šta se dogodilo i šta je dovelo do sudara Dalija s potpornim stupom mosta.

Diamond je rekao da je pilot odmah naredio da se kormilo okrene udesno kako brod ne bi skrenuo udesno, naredio da se baci sidro i kontaktirao dispečerski ured da zatvori most.

Diamond je rekao da široko rasprostranjene slike pokazuju kako se svjetla na brodu gase i ponovno pale, što je izazvalo pitanja je li brod ponovno dobio struju. Dodao je da su slike svjetala koja se gase i pale bile generatori za hitne slučajeve koji su se uključili, ali brodski pogon nije ponovno uključen.

Svaki brod sa stranom zastavom koji ulazi u američke vode mora imati pilota s državnom dozvolom.

“Ovo su jedni od najbolje obučenih pomoraca na svijetu”, rekao je Diamond.

[Handout/Maryland National Guard via Reuters]

Istražitelji će istražiti zašto je brod ostao bez struje

Istraga tek počinje. Dali, brod koji plovi pod singapurskom zastavom, ranije je imao nesreću u belgijskom Antwerpenu kada se zabio u zid.

Sve što znamo je da je nestalo struje, da su se svjetla palila i gasila i da je izdao upozorenje za udar, rekavši da dolazi.

Nakon što je udario u taj most, most nije bio dizajniran tako da bi se jedan segment jednostavno srušio ako se udari. Cijela stvar je bila povezana i zahtijevala je podršku ostalih dijelova tog mosta, navode istražitelji.

Dakle, ono što će istražitelji istraživati je šta je uzrokovalo da taj brod izgubi snagu i zaluta u taj most, sruši ga i uzrokuje žrtve.

Druga nesreća istog broda

Udarac kontejnerskog broda u most, koji je izazvao njegovo rušenje, izazvao je i zatvaranje luke Baltimore na neodređeno razdoblje. Radi se o jednoj od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a, pa je katastrofa izazvala saobraćajni haos u Baltimoru i okolnoj regiji.

Isti je brod učestvovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora, piše Reuters, a prenosi Hina.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao “oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu”, prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Francisa Scotta Keyja, dug 2,6 kilometara, žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Potapsco, otvoren je 1977. godine i nazvan po autoru američke himne Star Spangled Banner. Njime godišnje prođe 11,5 miliona vozila.

Izvor: Agencije