Rusija: Teško vjerovati da je ISIL mogao pokrenuti napad na Moskvu

Zaharova je na brifingu s novinarima rekla da Ukrajina stoji iza napada u dvorani Crocus City Hall, najsmrtonosnijeg u Rusiji u posljednjih 20 godina.

U napadu na koncertnu dvoranu u Moskvi prošlog petka ubijeno je najmanje 140 osoba (REUTERS/ Maxim Shemetov)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu kako je “jako teško povjerovati” da bi oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIS, ISIL) imala kapacitet pokrenuti napad na koncertnu dvoranu u Moskvi prošlog petka u kojem je ubijeno najmanje 140 ljudi, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Zaharova je na brifingu s novinarima rekla da “Ukrajina stoji iza napada” u dvorani Crocus City Hall, najsmrtonosnijeg u Rusiji u posljednjih 20 godina.

Odgovornost za masakr preuzeo je ISIL, a američki zvaničnici kažu da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da ga je izveo afganistanski ogranak te organizacije, Islamska država Horasan (ISIS-K ili IS-KP).

Ukrajina je više puta demantirala da ima bilo kakve veze s napadom.

No, Zaharova je rekla da je Zapad požurio pripisati odgovornost ISIL-u kako bi maknuo krivnju s Ukrajine i zapadnih vlada koje je podržavaju.

“Da bi odagnali sumnje kolektivnog Zapada, hitno su morali nešto smisliti, pa su pribjegli ISIL-u. Izvukli su asa iz rukava, a doslovno nekoliko sati nakon terorističkog napada anglosaksonski mediji počela su širiti upravo te verzije”, rekla je.

Cameron: Ruske tvrdnje su besmislica

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su napad izveli “islamistički militanti”, ali je sugerirao da je bio u korist Ukrajine i da je Kijev možda imao ulogu u napadu.

Putin je rekao da je neko sa ukrajinske strane pripremio “prozor” za naoružane napadače da pobjegnu preko granice prije nego što su u petak navečer uhvaćeni u zapadnoj Rusiji.

Međutim, u utorak je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao da su naoružani napadači prvo pokušali preći u njegovu državu nakon čega su krenuli prema Ukrajini jer su shvatili da ne mogu preći u Bjelorusiju.

Direktor ruske obavještajne službe FSB izjavio je u utorak kako vjeruje da je Ukrajina, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, umiješana u napad u Moskvi.

“Tvrdnje Rusije o Zapadu i Ukrajini o napadu na Crocus City Hall su potpuna besmislica”, napisao je na X britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Izvor: Agencije