Rusija odbacuje mirovnu konferenciju u Švicarskoj

Iako Moskva nije protiv pregovora o okončanju rata, neće učestvovati na skupu u Švicarskoj jer se Bern odrekao neutralnosti, rekao je ruski predstavnik u UN-u.

Gatilov: Za sada ne vidimo nikakvu mogućnost da Švicarska preuzme vodstvo i nešto organizira (REUTERS/Denis Balibouse)

Rusija ne vidi šanse da Švicarska predvodi napore za osiguranje mira u Ukrajini, izjavio je visoki ruski diplomata, nakon što je zvanični Bern saopćio da planira biti domaćin mirovne konferencije na visokom nivou o Ukrajini u narednim mjesecima, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Švicarske vlasti saopćile su kako je malo vjerovatno da će Rusija učestvovati, barem ne na početku pregovora.

“Za sada ne vidimo nikakvu mogućnost da Švicarska preuzme vodstvo i nešto organizira”, kazao je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Zamrznute milijarde

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, saopćila je da je švicarska inicijativa osuđena na propast bez učešća Moskve.

Gatilov je kazao da, iako Moskva nije protiv pregovora o okončanju rata, neće učestvovati u pregovorima u Švicarskoj, državi za koju kaže da se odrekla neutralnosti svojim stavom o sukobu.

Švicarska je usvojila sankcije Evropske unije Rusiji zbog invazije i zamrznula oko 7,7 milijardi švicarskih franaka vrijednu finansijsku imovinu koja pripada Rusima, a koju je Gatilov opisao kao “opljačkan novac”.

“Zato smatramo da je Bern, nažalost, devalvirao svoj status neutralne države”, kazao je ruski diplomata.

Predsjednica Viola Amherd izjavila je prošlog mjeseca da Švicarska želi na mirovnu konferenciju pozvati države članice BRICS-a, arapske države i zemlje s globalnog Juga. Kina je saopćila da će razmotriti učešće.

Gatilov je kazao da je inicijativa osmišljena da navede te države da podrže formulu mira ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, za koju je rekao da je neprihvatljiva za Rusiju.

Izvor: Agencije