Predsjednik Kolumbije prijeti prekidom odnosa s Izraelom

Kolumbijski predsjednik je ranije optužio Izrael za činjenje genocida u Gazi, pozivajući svijet da zaustavi kršenja prava Palestinaca.

Petro je ranije optužio Izrael za provođenje genocida u Pojasu Gaze (REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria)

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro zaprijetio je da će prekinuti odnose s Izraelom ako se ne bude pridržavao rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u Gazi. Tel Aviv je, s druge strane, optužio kolumbijskog predsjednika da podržava Hamas, opisujući to kao “sramotu za njegov narod”.

Petro je u svojoj objavi na društvenim mrežama napisao: “Ako Izrael ne bude poštovao rezoluciju Ujedinjenih naroda o prekidu vatre, mi ćemo prekinuti diplomatske odnose s njim”. Takve izjave su uslijedilo nakon što je Vijeće sigurnosti u ponedjeljak usvojilo rezoluciju koja poziva na prekid vatre u Gazi tokom mjeseca ramazana.

Odgovarajući na prijetnje kolumbijskog predsjednika, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je podrška kolumbijskog predsjednika Hamasu ”sramotna za njegov narod, a mi ćemo nastaviti štititi svoje građane i nećemo popustiti pod bilo kakvim pritiscima i prijetnjama”, naveo je u svojoj objavi na platformi X.

Kolumbijski predsjednik je ranije optužio Izrael za činjenje genocida u Gazi, pozivajući svijet da zaustavi kršenja prava za koja je odgovoran izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Kršenja ljudskih prava

U novembru prošle godine Petro je objavio da je pozvao ambasadora svoje zemlje u Izraelu na konsultacije u znak protivljenja izraelskim kršenjima prava Palestinaca u Gazi.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva je, također, ranije zatražio od izraelskog ambasadora u Bogoti da se ispriča i napusti zemlju, nakon reakcija izraelske diplomatije na izjave predsjednika Petra, u kojima se osvrnuo na izraelski rat protiv Gaze.

Nakon toga je Izrael, kao jedan od glavnih dobavljača oružja za kolumbijsku vojsku, objavio da prekida izvoz sigurnosne opreme u tu latinoameričku zemlju. Kao odgovor na to, kolumbijski predsjednik je odlučio prekinuti vanjske odnose s Izraelom.

Izraelska vojska nastavlja svoj rat protiv Gaze koji traje od 7. oktobra prošle godine, ostavljajući za sobom desetke hiljada poginulih, ranjenih i nestalih, usred humanitarne situacije koja je opisana kao katastrofalna zbog gladi koja hara opkoljenim Pojasom.

Izvor: Al Jazeera i agencije