Politico: Nestali osjetljivi dosjei najviših policijskih zvaničnika Europola

Europol je jedna od najvećih agencija Evropske unije, koja koordinira velike međunarodne istrage s drugim agencijama.

Među nestalim dosjeima su i dosjei izvršne direktorice Europola Catherine de Bolle (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Policijsku agenciju Evropske unije (Europol) pogodila je velika kriza nakon što su nestali osjetljivi dosjei najviših policijskih zvaničnika.

Prema internoj bilješci, u koju je portal Politico imao uvid, ti podaci koji se čuvaju u sjedištu Europola u Hagu pod ključem nestali su prošlog septembra, a među nestalim dosjeima su i štampani dosjei izvršne direktorice Europola Catherine de Bolle, njena tri zamjenika i drugih visokih zvaničnika, prenosi Tanjug.

Europolove osjetljive štampane datoteke Odjela za ljudske resurse čuvaju se zaključane u sefu, u prostoriji koja je ograničena na osoblje sa ograničenim pristupom, a vrlo mali broj ljudi zna šifru sefa.

“Uprava Europola je 6. septembra 2023. obaviještena da su lični dosjei nekoliko članova osoblja Europola nestali”, navodi se u bilješci.

Dodaje se da od tada pokušavaju ustanoviti kako je do toga došlo.

“S obzirom na ulogu Europola kao organa za provođenje zakona, nestanak ličnih dosjea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja sigurnosti i ličnih podataka”, navodi se u bilješci.

Značajna agencija

Briselski portal podsjeća da je Europol jedna od najvećih agencija Evropske unije, da koordinira velike međunarodne istrage i operacije s nacionalnim policijskim vlastima i partnerima kao što su Interpol i američki FBI.

Portal navodi i da su se neki od nestalih dosjea ponovno pojavili kada ih je jedan građanin pronašao napuštene na javnom mjestu u Hagu i odnio u lokalnu policijsku stanicu.

Glasnogovornik Haške policije Steven van Santen rekao je da je ta policija bila uključena u neke detalje vezane za tekuću internu istragu Europola.

Nestali dosjei mogu sadržavati informacije o prijavi za posao službenika, relevantnoj obuci, datumima rođenja, statusu braka, izdržavanim osobama, trenutnoj adresi i druge redovne informacije.

Neimenovani izvor Politica naveo je da je nakon incidenta šef ljudskih resursa u Europolu Massimiliano Bettin stavljen na administrativno odsustvo, koji nije želio komentirati slučaj.

Izvor: Agencije