Pet poginulih u autobuskoj nesreći u Njemačkoj

Brojni drugi su povrijeđeni u incidentu na autocesti A9 u blizini Lajpciga, objavila je policija pokrajine Saske.

Hitn pomoć na mjestu nesreće autobusa na autocesti A9 blizu Lajpciga (REUTERS/Marvin Matzulla/Mitteldeutsche Zeitung)

Najmanje pet osoba je poginulo kada je autobus koji je vozio iz Berlina za švicarski grad Cirih skrenuo sa autoputa na istoku Njemačke i prevrnuo se na stranu, objavila je policija.

“Brojni” drugi su povrijeđeni u incidentu na autocesti A9 u blizini Lajpciga oko 9:45 sati u srijedu, objavila je policija pokrajine Saske na platformi X.

Navodi se kako je A9 važan autoput sjever-jug koji povezuje glavni grad Njemačke s Minhenom i koji je nakon nesreće zatvoren u oba smjera.

A9 je važan autoput sjever-jug koja povezuje glavni grad Njemačke s Minhenom (REUTERS/Lisi Niesner)

Nije odmah bilo jasno zašto je autobus, kojim je upravljao Flixbus, skrenuo sa ceste. Na mjestu nesreće bili su spasilački helikopteri i kola hitne pomoći.

Uzbuna u bolnici

Kompanija Flixbus je saopćila kako su u autobusu bila 53 putnika i dva vozača, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Također je saopćila da blisko sarađuje sa lokalnim vlastima i spasilačkim službama te da će učiniti sve kako bi brzo razjasnila uzrok nesreće.

U bolnici Deaconess u Lajpcigu odjel hitne pomoći je bio pod svojevrsnom uzbunom, a operacijske dvorane i dijagnostičke sobe pripremaju se i drže u pripravnosti, rekao je glasnogovornik.

Izvor: Al Jazeera i agencije