Mađarska vlada uzdrmana nakon izvještaja o mitu

Peter Magyar drži govor na protestu u Budimpešti (Denes Erdos/AP Photo)

Hiljade ljudi protestirale su u utorak navečer u Budimpešti u blizini Parlamenta, tražeći da glavni tužitelj i premijer Viktor Orban podnesu ostavke nakon što je bivši vladin insajder optužio višeg Orbanovog saradnika za umiješanost u slučaj mita, piše Reuters, prenosi Hina.

Demonstranti su marširali od ureda glavnog tužitelja prema Parlamentu, uzvikujući “ostavka”, a mnogi su nosili baklje.

Peter Magyar ranije je objavio snimak razgovora s Judit Vargom, tada njegovom suprugom i mađarskom ministricom pravosuđa, u kojoj je ona detaljno opisala pokušaj saradnika šefa Orbanova kabineta da ukloni dijelove iz dokumenata u slučaju mita.

Slučaj je fokusiran na bivšeg državnog sekretara Ministarstva pravosuđa Pala Volnera, koji je 2022. optužen za primanje mita od bivšeg čelnika sudskih ovršitelja Gyorgyja Schadla. Obojica su se izjasnili da nisu krivi, dok tužitelji za njih traže zatvorske kazne.

“Pravno i fizički je nemoguće eliminirati i miješati se u dokumente tužiteljstva”, stoji u saopćenju tužitelja, koji bi u četvrtak trebali održati konferenciju za novinare.

Osjetljiv trenutak za Orbana

Optužbe dolaze u politički osjetljivom trenutku za Orbana uoči evropskih parlamentarnih izbora u junu te nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem, zbog kojeg su prošli mjesec podnijele ostavku dvije Orbanove političke saveznice, bivša predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga.

Magyar (43), advokat koji je ranije bio blizak vladi, planira pokrenuti novu stranku koja će izazvati Orbana.

Na audiosnimku Varga kaže da su saradnici, povezani s glavnim ministrom Vlade Antalom Roganom, sugerirali tužiteljima šta treba izbrisati iz dokumenata povezanih sa slučajem Volner/Schadl.

“Peter Magyar napravio je tajni snimak svoje bivše supruge, mene, u našem domu i sada to iskoristio za svoje političke ciljeve. On nije vrijedan ničijeg povjerenja”, napisala je Varga u objavi na Facebooku.

Izvor: Agencije