Anketa: Većina Amerikanaca ne odobrava poteze Izraela u Gazi

Ispitivanje pokazuje ‘jasnu nepovezanost’ između politike predsjednika Joea Bidena i stavova američke javnosti, naročito demokrata, kaže analitičar.

Izraelski vojnici djeluju u Pojasu Gaze [Izraelska vojska/ via Reuters]

Većina Amerikanaca ne odobrava poteze Izraela u Gazi, pokazala je nova anketa, u vrijeme kada izraelska vojska nastavlja udare u opkoljenoj palestinskoj enklavi i nameće opsadu koja je stvorila krizu gladi.

Gallupova anketa, objavljena u srijedu, pokazala je kako 55 posto ispitanika ne odobrava akcije izraelske vojske u Pojasu Gaze, u odnosu na 45 posto koji su rekli da ne odobravaju u novembru, mjesec dana nakon što je Izrael započeo svoju operaciju.

Među glasačima Demokratske stranke postotak je čak i veći, sa 75 posto ispitanika koji su izrazili negativno mišljenje o postupcima Izraela, dok je 60 posto nezavisnih također reklo da ne odobravaju.

“Gallupova anketa odražava jasnu nepovezanost između politike administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena i stajališta većine Amerikanaca, naročito demokrata, o izraelskim akcijama u Gazi”, rekao je Raed Jarrar, direktor lobiranja pri think-tanku Democracy for the Arab World Now u Washingtonu DC.

Pojačano bombardiranje

“Ovo odstupanje ukazuje na hitnu potrebu da administracija uskladi svoju vanjsku politiku sa vrijednostima i očekivanjima svojih birača”, rekao je Jarrar u mailu Al Jazeeri.

“Tako značajan jaz u odobravanju trebao bi biti još jedan razlog da administracija prekine svoju stalnu podršku izraelskom genocidu.”

Rezultati ankete, koja je provedena ranije ovog mjeseca, dolaze u vrijeme kada je Izrael intenzivirao svoje bombardiranje dijelova Pojasa Gaze uprskos sve glasnijim međunarodnim zahtjevima za trajnim prekidom vatre kako bi se okončao rat.

Izvor: Agencije