Trump: Vrijeme je da Izrael završi rat u Gazi

Izrael mora biti vrlo oprezan, jer gubite mnogo svijeta, mnogo podrške, rekao je američki predsjednički kandidat.

Trump se često predstavlja kao pristalica Izraela [Marco Bello/Reuters]

Donald Trump, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na izborima u SAD-u u novembru, upozorio je Izrael da gubi međunarodnu podršku i da bi trebao “završiti” svoj rat u Gazi.

Trump je rekao da je, iako bi reagirao na isti način kao Izrael nakon Hamasovog napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.000 ljudi, a više od 200 zarobljeno, vrijeme da se sukob okonča.

Više od 32.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi otkako je Izrael počeo bombardirati i napadi Pojas Gaze prije gotovo šest mjeseci.

“Morate završiti svoj rat”, rekao je Trump za Israel Hayom, u intervjuu za koji te desničarske novine kažu da je snimljen tokom vikenda.

“Morate to završiti, morate to obaviti.”

Trumpovi komentari objavljeni su nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasalo za trenutni prekid vatre.

Trumpova proizraelska politika

Mjera je usvojena nakon što je Washington bio suzdržan na glasanju te nije upotrijebio svoje pravo veta, kao što je uradio tri puta ranije.

Izrael je rekao da će nastaviti svoju ofanzivu sve dok Hamas ne bude uništen, a preostali zarobljenici oslobođeni, te želi prodrijeti u južni grad Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

Plan je izazvao zabrinutost u SAD-u.

“Izrael mora biti vrlo oprezan, jer gubite mnogo svijeta, mnogo podrške”, rekao je Trump tokom intervjua.

Trump se često predstavlja kao pristalica Izraela. Donio je odluku da preseli Američku ambasadu u Jerusalem, a poziva se i na ulogu svoje nekadašnje administracije u posredovanju u Abrahamovom sporazumu iz 2020, prema kojem su arapske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, normalizirale veze s Izraelom.

Palestinci su se dugo protivili takvoj politici.

Izvor: Agencije