Šest pitanja o odluci Vijeća sigurnosti o prekidu vatre u Gazi

Rezolucija Vijeća sigurnosti smatra se pravno obavezujućom za strane u sukobu.

Sjednica Vijeća sigurnosti prilikom glasanja o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi (AFP)

Došlo je do velikog pomaka u tretiranju izraelskog rata u Pojasu Gaze od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Nakon ranijih neuspjeha da donese rezoluciju zbog američkog veta, Vijeće je u ponedjeljak usvojilo rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom mjeseca ramazana, koju je podržalo 14 zemalja, dok su Sjedinjene Američke Države, saveznik Izraela, bile suzdržane od glasanja.

Međutim, kontinuirano izraelsko bombardovanje u satima nakon donošenja rezolucije, kao i izjava Washingtona da rezolucija nije obavezujuća uprkos tome što su ostale strane u Vijeću potvrdile njen obavezujući karakter, opravdano nameće pitanje do koje mjere je rezolucija, zaista, obavezujuća.

Rezolucijom prema Poglavlju VI Povelje UN-a, koju je predstavilo deset izabranih članova Vijeća predvođenih Mozambikom, poziva se na trenutni prekid vatre tokom ramazana koji će poštovati sve strane, a koji bi dovelo do trajnog i održivog prekida vatre.

Rezolucija, također, poziva na hitno i bezuvjetno puštanje svih zatvorenika, kao i na osiguranje dostave pomoći za podmirivanje medicinskih i drugih humanitarnih potreba, te propisuje da strane moraju poštovati svoje obaveze prema međunarodnom pravu u odnosu na sve zatvorenike.

Da li je rezolucija Vijeća sigurnosti obavezujuća?

Rezolucija Vijeća sigurnosti smatra se pravno obavezujućom za strane u sukobu, pogotovo što se u tekstu rezolucije – pod brojem 2728 – jasno zahtijeva prekid vatre i oslobađanje zatočenika i ne predstavlja samo preporuku za prekid vatre, prema Hanni Birkenkoetter, docentici međunarodnog prava na Meksičkom tehnološkom institutu.

Ona je u članku na web stranici Verfassung, koja je specijalizovana za pravne poslove, također potvrdila da nije potrebno usvajati rezoluciju prema VII poglavlju Povelje Ujedinjenih nacija da bi ona bila pravno obavezujuća.

Da li je rezolucija obavezujuća i za Izrael i za Hamas?

Obavezujući karakter rezolucije se pravno odnosi i na Islamski pokret otpora Hamas i na Izrael, kao i na zemlje koje podržavaju strane u sukobu, jer se rezolucije Ujedinjenih naroda primjenjuju na političke pokrete i organizacije kao i na zemlje, prema mišljenju akademika Sultana Barakata, profesora Političkih nauka na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa u Dohi, kako je objasnio za Al Jazeeru.

Koji su subjekti odgovorni za osiguranje provođenja odluke?

Rezolucija Vijeća sigurnosti stupa na snagu odmah po donošenju i nije potrebna nikakva sila za njeno provođenje. Ako strane u sukobu ne provedu rezoluciju, Vijeće sigurnosti će se ponovo sastati i zahtijevati, u skladu sa VII poglavljem, upotrebu vojne sile kako bi se strane primorale da je provedu, kaže Barakat.

Da li prekid vatre zahtijeva oslobađanje izraelskih zatočenika?

Zahtjev za prekid vatre sadržan u tekstu rezolucije ne ograničava se na oslobađanje izraelskih zatočenika u Pojasu Gaze, pogotovo jer nije izričito spomenuo izraelske zarobljenike u svom zahtjevu za oslobađanjem zatočenika, pa se može razumjeti da rezolucija poziva na oslobađanje i izraelskih i palestinskih zatvorenika, prema Barakatu.

Koje su posljedice izraelskog nepoštivanja rezolucije?

Prema Barakatovom mišljenju koje je dao za Al Jazeeru, Ujedinjeni narodi bi mogli uvesti međunarodne i ekonomske sankcije Izraelu ako ignorira rezoluciju o prekidu vatre.

Izraelsko zanemarivanje implementacije rezolucije otvorit će i mogućnost da se on smatra odgovornim za kršenje međunarodnog prava i kršenje Povelje Ujedinjenih naroda.

Da li je rezolucija prva takve vrste protiv Izraela u Vijeću sigurnosti?

Ovoj su prethodile i druge rezolucije, posebno Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 1701, koja je 2006. godine obavezala Izrael i libanski Hezbollah da okončaju rat.

Vijeće je također izdalo rezoluciju protiv Izraela 2016. godine u kojoj se naselja na Zapadnoj obali smatraju nelegalnim, uz zahtjev da se ista dalje ne šire.

Izvor: Al Jazeera i agencije