Međunarodna organizacija: 3.000 bombi bačenih na Gazu nije eksplodiralo

Čak i u vremenima relativnog mira u Gazi, preostale bombe iz ranijih ratova redovno su ubijale i sakatile civile, a problem je sada mnogostruko veći.

Palestinci u Gazi pomjeraju neeksplodiranu izraelsku bombu koja je pala u dvorište Međunarodne osnovne škole (Reuters)

Međunarodna humanitarna organizacija Handicap International saopćila je da je Izrael od 7. oktobra do sredine januara bacio 45.000 bombi na Pojas Gaze, a da ih najmanje 3.000 nije eksplodiralo, što predstavlja ogromnu prijetnju za stanovnike opkoljenog Pojasa.

Radio France Internationale citirao je Jean-Pierrea Delomiera, zamjenika direktora za međunarodne operacije, koji je rekao: “Od ovih 45.000 bombi, 3.000 nije eksplodiralo i predstavljat će dodatnu opasnost za civile kada se vrate u područja iz kojih su raseljeni, u vrijeme kada se bude morala dijeliti humanitarna pomoć.”

Delomier, koji je tokom rata posjetio grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, rekao je da njegova organizacija čeka prekid vatre u Gazi kako bi imala jasnu viziju po ovom pitanju i započela rad na uklanjanju mina i bombi koje je rat ostavio iza sebe.

Washington Post je citirao Charlesa Burcha, stručnjaka za uklanjanje eksplozivnih naprava u Službi Ujedinjenih nacija za uklanjanje mina, koji je prošlog decembra rekao da je Pojas Gaze trenutno zatrpan stotinama, ako ne i hiljadama neeksplodiranih ubojitih sredstava, u rasponu od improviziranih raketa do visokotehnološke municije koju obezbjeđuju Sjedinjene Američke Države za Izrael.

“Zagađenje će biti nevjerovatno, nešto poput onog iz Drugog svjetskog rata”, dodao je.

Rizici za generacije

Burch, koji je posjetio Gazu u vrijeme najveće eskalacije izraelskog bombardovanja, rekao je da bi ova neeksplodirana ubojita sredstva mogla biti najveća prijetnja, jer će trajati dugo nakon rata, predstavljajući rizik civilima kroz nekoliko generacija.

Čak i u vremenima relativnog mira u Gazi, preostale bombe iz ranijih ratova redovno su ubijale i sakatile civile, a problem je sada mnogostruko veći.

Vijeće sigurnosti UN-a je u ponedjeljak usvojilo rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, nakon više od pet mjeseci od početka izraelske agresije, koja je rezultirala smrću više od 32.000 Palestinaca i ranjavanjem više od 75.000.

Ova rezolucija – koju su predstavile nestalne članice Vijeća sigurnosti – poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, naglašavajući hitnu potrebu za dostavom humanitarne pomoći u većem obimu i zahtijevajući uklanjanje svih prepreka njenoj isporuci.

Izvor: Al Jazeera i agencije