Kremlj: Mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusije su apsurdni

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je odbacio ukrajinski mirovni plan koji poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje granica Kijeva iz 1991.

Dmitrij Peskov je rekao da Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine, koji traje više od dvije godine (EPA-EFE/Valeriy Sharifulin/Sputnik/Kremlin Pool)

Organiziranje bilo kakvog globalnog mirovnog samita o Ukrajini, koji isključuje Rusiju, jednostavno je “apsurdno” i neće biti uspješno, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom u utorak.

Peskov je rekao za ruski medij Argumenti i činjenice da Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine, koji traje više od dvije godine, kako bi se zaštitila od Zapada, prenosi Hina.

“Može li se ukrajinski problem riješiti bez učestvovanja Rusije? Odgovor je jasan – ne može”, rekao je Peskov u intervjuu koji je dao prošlog četvrtka, dan prije masovne pucnjave u koncertnoj dvorani kod Moskve.

“Zato što je Ukrajina pretvorena u instrument u rukama kolektivnog Zapada uz čiju pomoć namjerava, kako se čini, još više pritisnuti Rusiju, obuzdati Rusiju…”

Zelenski traži mirovni samit

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na održavanje međunarodnog mirovnog samita, a ranije ove godine Švicarska je objavila da će biti domaćin samita te da se raspravlja o datumu i detaljima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je odbacio ukrajinski mirovni plan koji poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje granica Kijeva iz 1991, uključujući Krim koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. Opisao ga je “neprovodivim”.

Peskov je ponovio da je plan nezamisliv te je osudio namjeru Evropske unije i drugih zemalja da se ruska zamrznuta sredstva iskoriste za pomoć Ukrajini.

“Vjerujem da Evropljani shvataju da ćemo osporiti takvu odluku”, rekao je.

Izvor: Agencije