Je li rezolucija Vijeća sigurnosti obavezujuća za Izrael

Rezolucija je važna zbog činjenice da stavlja Izrael u neugodnu situaciju i može dovesti do nametanja sankcija nekih zemalja, kaže Ahmed al-Ashqar.

Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak prvi put usvojilo rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze (EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Palestinski pravni stručnjak rekao je da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koja je donesena u ponedjeljak, a kojom se poziva na momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze tokom ramazana, općenito obavezujuća, ali ne sadrži izvršne mjere.

Ahmed al-Ashqar, profesor međunarodnog prava na Arapsko-američkom univerzitetu, rekao je za agenciju Anadolija da su rezolucije Vijeća sigurnosti, općenito, obavezujuće odluke, ali ova rezolucija nema nikakav izvršni oblik, jer je donesena na osnovu šestog poglavlja Povelje UN-a, a ne na osnovu sedmog koje podrazumijeva određene akcije u slučaju ugrožavanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Al-Ashqar je objasnio da rezolucija ne sadrži obavezujući nalog, već poziva na prekid vatre u vrijeme ramazana, ali je naglasio da je rezolucija važna zbog činjenice da stavlja Izrael u „neugodnu situaciju i može dovesti do nametanja sankcija nekih zemalja ukoliko je se ne bude pridržavao, ali ne i sankcija ili vojnih mjera Vijeća sigurnosti“.

Pravni stručnjak je sugerirao da je rezolucija donesena na osnovu šestog poglavlja „na zahtjev Amerike kako ne bi uložila veto“. Imala bi izvršni oblik da je donesena na osnovu sedmog poglavlja, koje podrazumijeva upotrebu sile protiv države koja se ne pridržava zahtjeva rezolucije, prema riječima Al-Ashqara.

Izrael ‘neće zaustaviti’ rat

Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak prvi put usvojilo rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze. Sjedinjene Američke Države ovaj put nisu iskoristile pravo veta, pa je premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Sjedinjenim Američkim Državama u znak protesta zbog suzdržavanja Washingtona u glasanju.

Hamas je pozdravio rezoluciju Vijeća sigurnosti, kojom se poziva na prekid vatre u Gazi i tražio da se izvrši pritisak na okupaciju da se pridržava rezolucije, dok su izraelski zvaničnici, među kojima i ministar vanjskih poslova Israel Katz, izjavili da Izrael neće zaustaviti vatru i nastavit će rat „sve dok se svi zatvorenici ne vrate i Hamas ne bude uništen“.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja svoj rat u Gazi, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, ostavljajući za sobom desetke hiljada mrtvih, ranjenih i nestalih, kao i humanitarnu situaciju koja je opisana kao katastrofalna i sve veću glad koja vlada u opkoljenom Pojasu.

Izvor: Agencije