Izrael tvrdi da je Marwan Issa ubijen u napadu na Gazu

Marwan Issa je ubijen u napadu kojeg smo izveli prije otprilike dvije sedmice, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Hamas se još uvijek nije oglasio povodom navoda o ubistvu Marwana Isse (Jack Guez / AFP) (AFP)

Zamjenik komandanta Hamasa Marwan Issa ubijen je u izraelskom napadu ranije ovog mjeseca, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Palestinska grupa se još uvijek nije oglasila tim povodom.

“Provjerili smo sve obavještajne podatke”, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskoj izjavi.

“Marwan Issa je ubijen u napadu koji smo izveli prije otprilike dvije sedmice”, rekao je Hagari.

Bijela kuća je na konferenciji za novinare održanoj 18. marta objavila da je Issa ubijen, no Izrael sve do sada nije potvrdio njegovu smrt.

Izraelska vojska je prethodno saopćila da je ciljala Issu u zračnom napadu na podzemni kompleks u centru Gaze 9. marta.

Zamjene

Potvrda dolazi nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi, te usred sve glasnijih poziva Izraelu da zaustavi svoj gotovo šestomjesečni napad na opkoljenu enklavu u kojem je, prema podacima palestinskih zdravstvenih dužnosnika, do sada ubijeno više od 32.000 osoba.

Ukoliko se ova tvrdnja ispostavi tačnom, Issa će biti najviše rangirani vođa grupe koji je ubijen u Gazi od početka 7. oktobra.

Izrael je godinama ubio visoke zvaničnike Hamasa, no oni bi uvijek bili brzo zamijenjeni, tako da to nije utjecalo na djelovanje grupe.

Al Jazeerin politički analitičar Marwan Bishara kaže da svaki put kada bi Izrael “slavio ubistvo jednog vođe Hamasa, pojavili bi se deseci da zauzmu njegovo mjesto”.

“Moglo bi se reći da je ubistvo ovih vođa taktička ili strateška pobjeda. No, u konačnici Hamas uvijek pokaže da je više nego sposoban da proizvede nove vođe,” dodao je.

Izvor: Al Jazeera