Izrael otkazao posjetu Washingtonu nakon ‘promjene stava’ SAD-a

Izrael je izrazio nezadovoljstvo što SAD nije stavio novi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se poziva na prekid vatre.

Dok je SAD bio suzdržan, svih ostalih 14 članica Vijeća, uključujući Veliku Britaniju, glasalo je za rezoluciju (REUTERS/Andrew Kelly)

Nakon što SAD nije stavio novi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, Izrael je otkazao sastanak u Washingtonu.

Rezolucija, kojom se također poziva na oslobađanje svih talaca, uslijedila je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja sličnih mjera.

SAD je ranije tri puta stavljao veto na rezolucije kojima se pozivalo na prekid vatre, što je Izraelu davalo zeleno svjetlo da nastavi s napadima na Gazu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je SAD da je “napustio” svoju prethodnu politiku, piše BBC.

Od početka sukoba SAD je koristio svoje pravo veta kako bi blokirao tri rezolucije Vijeća sigurnosti, koje pozivaju na pauze u borbama ili prekid vatre. Na još dvije su i Rusija i Kina ulagale veto.

SAD je u ponedjeljak bio suzdržan u glasanju o rezoluciji koja poziva na “momentalni” prekid vatre do kraja ramazana, što je za dvije sedmice, i “momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca”.

Svih ostalih 14 članica Vijeća, uključujući Veliku Britaniju, glasalo je za rezoluciju, što znači da je ona usvojena.

Netanyahu je poslije toga prigovorio da rezolucija ne uslovljava poziv na primirje oslobađanjem talaca, kao što su SAD i Izrael tvrdili da bi trebalo.

‘Razočaravajuća’ odluka Izraela

Izrael vjeruje da Hamas i njegovi saveznici još drže oko 130 talaca u Gazi, uključujući 33 za koje se pretpostavlja da su mrtvi.

“Današnja rezolucija daje Hamasu nadu da će međunarodni pritisak prisiliti Izrael da prihvati prekid vatre bez oslobađanja naših talaca, čime se šteti i ratnim i naporima da se taoci oslobode”, stoji u saopćenju Netanyahuovaog ureda.

Dodaje se da se, “u svjetlu promjene stava SAD-a”, planirana posjeta izraelske delegacije SAD-u ove sedmice neće održati.

Izraelski i američki dužnosnici trebali su se sastati kako bi razgovarali o planiranoj izraelskoj ofanzivi na grad Rafah na jugu Gaze, gdje je oko 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište.

Američki državni sekretar Antony Blinken javno je rekao da kopnena operacija u Rafahu izaziva rizik ubijanja još više civila i da to “nije način” da se porazi Hamas.

Odgovarajući na izraelsku odluku, glasnogovornik Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je “razočaravajuća”, ali je ponovio američki stav da bi “velika kopnena ofanziva u Rafahu bila velika greška”.

Izvor: Agencije