‘Anatomija jednog genocida’: Izvjestiteljica UN-a optužuje Izrael za zločine u Gazi

Francesca Albanese, UN-ova specijalna izvjestiteljica, predstavila je svoj izvještaj i pozvala na nametanje sankcija i embarga na oružje Izraelu.

Humanitarna pomoć pada prema Pojasu Gaze nakon što je ispuštena iz aviona (REUTERS/Amir Cohen)

Posebna izvjestiteljica UN-a za stanje prava na palestinskim teritorijima izjavila je u utorak pred Vijećem za ljudska prava tog globalnog tijela kako vjeruje da je izraelska vojna kampanja u Gazi od 7. oktobra jednaka genocidu i pozvala države da odmah Izraelu uvedu sankcije i embargo na oružje, prenosi Reuters.

Izrael, čiji predstavnik nije prisustvovao sjednici, odbacio je njene nalaze.

“Moja je ogromna dužnost govoriti o najgorem od onoga što je čovječanstvo sposobno uraditi i predstaviti svoje nalaze”, rekla je Francesca Albanese UN-ovom tijelu za ljudska prava u Ženevi, predstavljajući izvještaje pod nazivom “Anatomija jednog genocida”.

“Smatram kako postoje razumni razlozi vjerovati da je prag koji ukazuje na počinjenje zločina genocida nad Palestincima kao grupom u Gazi ispunjen”, rekla je, navodeći više od 30.000 ubijenih Palestinaca među ostalim djelima.

Reakcija izraelske misije

“Molim države članice da se pridržavaju svojih obaveza, koje počinju uvođenjem embarga na oružje i sankcija Izraelu i tako osiguraju da se budućnost više ne ponavlja”, rekla je, izazvavši pljesak na skupu.

Izraelska diplomatska misija u Ženevi rekla je da je rat protiv grupe Hamas, a ne protiv palestinskih civila, te kako je pokrenut onda kada su borci Hamasa upali u južni Izrael, ubili 1.200 ljudi i uzeli 253 taoca.

Albanese je jedna od desetaka nezavisnih stručnjaka za ljudska prava koje je UN ovlastio da izvještavaju i daju savjete o određenim temama i krizama. Njeni stavovi ne odražavaju stavove globalnog tijela u cjelini, navodi Reuters.

Izvor: Agencije