Simon Harris nasljednik Lea Varadkara na mjestu irskog premijera

Leo Varadkar je na sveopći šok najavio svoj odlazak, zatekavši čak i najbliže političke saradnike, rekavši da će Fine Gael imati bolje šanse reizbora s drugim čelnikom.

Harris će postati najmlađi irski premijer u historiji, a trebao bi biti izabran glasovima svoje stranke Fine Gael i njenih koalicijskih partnera (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Simon Harris naslijedit će irskog premijera Lea Vardkara nakon što je u nedjelju bez protukandidata izabran za novog čelnika stranke Fine Gael.

Harris, 37-godišnji ministar najpoznatiji po svojoj ulozi u prvobitnom odgovoru na COVID-19, članovima stranke rekao je da će među njegovim prioritetima biti pomoć malim poduzećima, usredotočenost na poštivanje zakona i reda te rješavanje pitanja migracija, prenosi Hina.

Premijer će postati kad ga izaberu zastupnici Irskog parlamenta koji se treba sastati 9. aprila. Harris će postati najmlađi irski premijer u historiji, a trebao bi biti izabran glasovima svoje stranke Fine Gael i njenih koalicijskih partnera.

Harris će imati gotovo godinu dana da spasi koaliciju od poraza na parlamentarnim izborima. Ankete su u protekle tri godine stavile Sinn Fein, ljevičarsku stranku koja podržava ujedinjenje sa Sjevernom Irskom, britanskom provincijom, kao najizgledniju za predvođenje nove vlade.

Varadkar je na sveopći šok najavio svoj odlazak u srijedu, zatekavši čak i svoje najbliže političke saradnike, rekavši da će Fine Gael imati bolje šanse reizbora s drugim čelnikom.

‘Slučajni političar’

Harris je proteklih dana govorio o tome kako se uključio u politiku kao “svojeglav, ćudljiv tinejdžer” kojeg je ljutio manjak obrazovne podrške za njegovog autističnog brata. Pokušavao se okarakterizirati kao “slučajni političar” iako je veći dio svoga odraslog života proveo u parlamentu.

Jedan je od najistaknutijih irskih ministara sa snažnom medijskom prisutnošću. Jedan oponent je zbog Harrisovog korištenja društvenih mreža političara nazvao “TikTok taoiseach” (irska riječ za premijera).

Dok je ekonomija snažno rasla tokom Varadkarovog premijerskog mandata, uzastopne vlade mučile su se s desetljećem dugačkom krizom stanovanja, a odnedavno i pritiskom rekordnog broja tražitelja azila i izbjeglica.

Nasljeđivanje trostranačke koalicijske vlade koja odrađuje dogovoreni politički program ostavit će Harrisu malo prostora za bilo kakve nove političke inicijative.

Izvor: Agencije