SAD i Japan jačaju vojne veze dok Kinu opisuju kao rastuću prijetnju

Izvještaji sugeriraju da će američke operacije u istočnoj Aziji biti ozbiljno unaprijeđene.

Pripadnik Japanskih kopnenih snaga za samoodbranu zauzima položaj tokom zajedničke vojne vježbe s američkim marincima [Eugene Hoshiko/AP]

Japan i Sjedinjene Američke Države pregovaraju o jačanju vojne saradnje u vrijeme kada Kinu opisuju kao rastuću prijetnju.

Dvije zemlje razgovaraju o povećanoj integraciji i saradnji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Japanske vlade Yoshimasa Hayashi. Izvještaji sugeriraju da će američke operacije u zemlji biti ozbiljno unaprijeđene jer se Washington želi suprotstaviti svakoj potencijalnoj prijetnji iz Kine.

“Japan i Sjedinjene Američke Države razgovaraju o načinima za jačanje saradnje u komandovanju i kontroli kako bi se poboljšala interoperabilnost i spremnost”, rekao je Hayashi novinarima.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida u aprilu će predstaviti plan za restrukturiranje američke vojne komande u istočnoj Aziji, prenosi Reuters.

Dnevni red samita još nije utvrđen, dodao je Hayashi.

“Koliko ja razumijem, ništa nije odlučeno u vezi sa strukturom američke strane, uključujući jačanje funkcija američkih snaga u Japanu”, rekao je.

Financial Times je izvijestio da je “Pentagon daleko od donošenja bilo kakve odluke”, ali su i Japan i Sjedinjene Američke Države nestrpljivi da ojačaju veze “kako bi odgovorili na ono što smatraju rastućom prijetnjom od Kine”.

Planove je nazvao “najvećom nadogradnjom (američko-japanskog) sigurnosnog saveza otkako su potpisali ugovor o uzajamnoj obrani 1960. godine”.

Washington će razmotriti imenovanje komandanta s četiri zvjezdice za nadgledanje njegovih snaga u Japanu, kao pandan šefu predloženog od štaba Japanskih snaga samoobrane (SDF) koji nadzire sve vojne operacije u zemlji, izvijestio je Reuters, citirajući neimenovane izvore.

Detalji sigurnosnog plana trebali bi biti objavljeni u Bijeloj kući 10. aprila kada se sastanu Biden i Kishida.

Prvi trostrani samit Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Filipina održat će se dan poslije. SAD nastoji produbiti veze s Manilom zbog rasta napetosti s Kinom u Južnom kineskom moru.

‘Zajednički strateški izazov’

Japan je blizak saveznik i ključna komponenta američke strategije prema Kini, Sjevernoj Koreji i drugim azijskim sigurnosnim pitanjima.

Kao i većina zemalja Japan nema zvanične diplomatske odnose s Tajvanom, ali je Tokio naljutio Kinu ranije ove godine, čestitajući novoizabranom predsjedniku Tajvana Williamu Lai Ching-teu. Kina tvrdi da je strateški otok njen.

Tokio je rekao da je “ozbiljno zabrinut” zbog sve veće vojne moći Kine i prijetnje koju ona predstavlja za Tajvan koji se nalazi samo 100 kilometara od japanskog teritorija.

Prošle godine Tokio je najavio planove za svoje najveće vojno jačanje od Drugog svjetskog rata, obećavši da će udvostručiti potrošnju na odbranu na dva posto svog BDP-a.

Također je obećao nabavku projektila koji mogu pogoditi brodove ili ciljeve na kopnu udaljene 1.000 km, skladištenje rezervnih dijelova i druge municije, proširenje transportnih kapaciteta i razvoj sposobnosti cyber ratovanja.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prošle godine nakon sastanka japanskih i američkih ministara odbrane i vanjskih poslova u Washingtonu da je “Kina najveći zajednički strateški izazov s kojim se suočavamo mi i naši saveznici i partneri”.

U Japanu se nalaze 54.000 američkog vojnog osoblja, najveći broj stacioniran igdje u inozemstvu.

Japanske novine Yomiuri, izvještavajući o potencijalnom unapređenju saveza, rekle su da se Japan trenutno mora konsultovati s američkom Indo-pacifičkom komandom sa sjedištem na Havajima za različite odluke.

Izvor: Agencije