Kandidat opozicije slavi pobjedu u Senegalu, vladajući očekuju drugi krug

Prema prvim rezultatima koje je objavila državna TV-kuća, Faye je osvojio većinu svih glasova, nakon čega su uslijedila slavlja na ulicama glavnog grada Dakara.

Pristalice senegalskog predsjedničkog kandidata Bassiroua Diomayea Fayea slave rezultate koji pokazuju da Faye vodi na predsjedničkim izborima (Zohra Bensemra/Reuters)

Prvi nepotpuni rezultati predsjedničkih izbora u Senegalu, održanih u nedjelju, daju veliku prednost opozicijskom kandidatu Bassirouu Diomayeu Fayeu, ali kandidat vladajuće koalicije Amadou Ba poručuje da će pobjednik biti poznat tek nakon drugog kruga izbora, piše Reuters, prenosi Hina.

Za sada je pet od ukupno devetnaest kandidata na predsjedničkim izborima čestitalo Fayeu na pobjedi. Međutim, bivši senegalski premijer i kandidat vladajuće koalicije Amadou Ba kazao je da su čestitke i slavlja na ulicama preuranjeni.

“Uzimajući u obzir povratne informacije našeg tima, sigurni smo da ćemo, u najgorem scenariju, imati drugi krug izbora”, stoji u izjavi njegovog izbornog štaba.

Izborni je dan prošao bez incidenata. Malo više od pet miliona ljudi, prema podacima državne televizije, odnosno 71 posto birača iskoristilo je pravo glasa na petim predsjedničkim izborima u Senegalu, raspisanim nakon tri godine političkih turbulencija obilježenih nasilnim protuvladinim protestima i rastom političke podrške opoziciji.

Prema prvim rezultatima koje je objavila državna TV-kuća, Faye je osvojio većinu svih glasova, nakon čega su uslijedila slavlja na ulicama glavnog grada Dakara. Njegove su pristalice palile vatromet, mahale zastavama i puhale u vuvuzele.

Međutim, još nije poznato koliko je biračkih mjesta obrađeno, od njih ukupno 15. 633.

Stabilna demokratija

Konačni privremeni rezultati očekuju se do utorka. Drugi krug održat će se u slučaju ako nijedan kandidat ne osigura natpolovičnu većinu glasova.

Aktuelni predsjednik Macky Sall odlazi s funkcije nakon što mu je drugi mandat obilježen nasilnim nemirima zbog progona opozicijskog vođe Ousmanea Sonka i zbog sumnji da je htio produžiti mandat, bez obzira na ustavna ograničenja.

Njegova je vlada provodila politike naklonjene ulagačima, u zemlji koja bi uskoro trebala postati proizvođač nafte i plina, ali nije uspjela ublažiti ekonomske neprilike, što je, također, bio jedan od razloga nemira u jednoj od najstabilnijih demokratija u zapadnoj Africi, regiji sklonoj državnim udarima.

Prvi put u historiji Senegala trenutni predsjednik nije na glasačkom listiću. Njegova vladajuća koalicija je za svog kandidata odabrala 62-godišnjaka, bivšeg premijera Amadoua Baa.

S druge strane, Bassirou Diomaye Faye, 43-godišnji bivši poreski inspektor, uživa podršku nekadašnjeg opozicijskog lidera Ousmanea Sonka koji je diskvalificiran iz izborne utrke zbog osude za klevetu. I sam Faye je zbog istog razloga pritvoren još prije godinu dana.

Obojica su izašli na slobodu nekoliko dana prije izbora, zahvaljujući usvojenom zakonu o amnestiji. Zajedno su vodili kampanju pod sloganom “Diomaye je Sonko”.

Izvor: Agencije