Francuska podigla upozorenje na terorizam na najviši nivo

Odluka je donesena nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara čiji će domaćin biti glavni grad Francuske Pariz. 

Premijer Francuske Gabriel Attal (EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL MAXPPP)

Francuska vlada podigla je upozorenje za terorizam na najviši nivo nakon pucnjave u Moskvi, javlja Reuters, prenosi Hina.

Premijer Francuske Gabriel Attal potvrdio je to nakon sastanka viših sigurnosnih i odbrambenih dužnosnika s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Attal je rekao u objavi na X-u da je ta odluka donesena “u svjetlu preuzimanja odgovornosti ISIL-a za napad u Moskvi i prijetnji koje pritišću našu zemlju.”

Odluka je donesena nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara čiji će domaćin biti glavni grad Francuske Pariz.

Francusko upozorenje na terorizam ima tri nivoa, a najviši se aktivira uoči napada u Francuskoj ili inozemstvu kad je prijetnja od napada neposredna.

To omogućuje uvođenje vanrednih sigurnosnih mjera poput pojačanih patrola oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke stanice, aerodromi i religijske lokacije.

Italija nakon Francuske pojačala mjere protiv terorizma

Nakon Francuske koja je pojačala mjere sigurnosti i ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je pojačati protuteroristički nadzor u Italiji.

Tokom sastanka u ministarstvu unutrašnjih poslova nacionalni odbor za javni red i sigurnost zaključio je da je „važno nastaviti opsežne aktivnosti nadzora policije i obavještajnih snaga, uključujući na internetu, kako bi se identificirale moguće riskantne situacije na nacionalnom teritoriju” te da se nadzor posebno pojača u vrijeme uskršnjih blagdana i na lokacijama na kojima se okuplja velik broj ljudi, piše italijanska agencija Ansa.

Državni sekretar italijanske vlade Alfredo Mantovano u nedjelju je rekao kako su glavna teroristička prijetnja Italiji ‘vukovi samotnjaci’, a ne organizirane skupine poput one koja je u petak napala koncertnu dvoranu u Moskvi.

“Prijetnja nije tolika od organiziranih skupina. Vjerujem da bi skupina poput one koja je djelovala u napadu na Moskvu, a koja je morala biti obučena i imati logističku podršku, u Italije prije bila presretnuta”, rekao je Mantovano za televiziju Rai.

Njemačka neće podizati stepen opasnosti od terorizma

Procjena opasnosti od terorizma za Njemačku ostaje i dalje visoka, ali ona je od napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve nepromijenjena, navela je agencija za državnu sigurnost.

Istovremeno, njemačka vlada u ponedjeljak je saopćila da je Njemačka dobro pripremljena na moguće napade, što uključuje i zaštitu tokom Evropskog prvenstva u nogometu koje se uskoro održava u Njemačkoj.

Njemačka, kako je saopćeno, ne namjerava podizati stepen pripravnosti u borbi protiv terorizma kako je to učinila Francuska nakon terorističkog napada u Moskvi.

Za njemačku ministricu unutašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke) od frakcije grupe Islamska država Irak i Levant u Afganistanu dolazi velika opasnost.

Njemačke sigurnosne snage vide grpu, koja je aktivna uglavnom u Afganistanu, kao veliku prijetnju zemlji i Evropi u cjelini.

„Sigurnosne mjere su već sada stroge, a sigurnosni koncepti za zaštitu mjesta održavanja Evropskog prvenstva u nogometu se poboljšavaju svakodnevno“, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu.

Tokom prvenstva se između ostalog priprema i pojačana kontrola granica.

Stručnjak za terorizam Peter Neumann rekao je za njemački javni servis Deutschlandfunk kako se Njemačka i Evropa od početka rata u Gazi suočavaju s pojačanom prijetnjom od terorističkih napada s sličnom pozadinom, podsjeća Hina.

„Samo je posljednjih nekoliko mjeseci spriječeno nekoliko napada“, rekao je Naumann i ukazao na hapšenja povezana s planiranim napadima u Danskoj i Njemačkoj, između ostalog i na katedralu u Koelnu.

Od početka rata u Gazi bilo je osam pokušaja napada u Evropi, naspram samo šest takvih pokušaja tokom cijele 2022. godine, rekao je, pozivajući se na brojke Europola, agencije EU-a za provođenje zakona.

Izvor: Agencije